Банке се спремају за крах евра

Економија 14: 12 / 14. 8. 2012

Банке, компаније и инвеститори припремају се за колапс евра, пише Шпигл. Пада прекогранично позајмљивање банака, а улаже се углавном у немачке некретнине и обвезнице. Евро је међутим и даље стабилан у односу на долар али само зато што и САД имају дужничке проблеме.

Отмар Изинг, један од креатора евра, покушава да објасни јавности шта је све пошло наопако са заједничком валутом. Подсећа како му је Милтон Фирдман честитао када је постао члан управног одбора Европске централне банке: “Драги Отмаре, честитам на извршавању немогућег посла”. Амерички нобеловац није веровао у нову валуту, чиме је био визионар – данас многи не верују у опстанак евра.

Политичари немају никакву идеју како да га заштите од утицаја кризе. Из неких чланица еврозоне чују се позиви на избацивање Грчке из монетарне уније (министар финансија Баварије) а из других позиви на колективизирање њеног дуга.

Према подацима ЕЦБ – а прекограничне позајмице банака у чланицама еврозоне су после лета 2011. Пале на најнижи ниво откада је почела светска криза. Не само што не дају позајмице предузећима, ове банке чак све мање помажу својим подружницама у иностранству. Оне се све више огрничавају на пословање у својим земљама.

Зато што приватни капитал више не тече слободно еврозоном, ову улогу узима ЕЦБ, односно порески обвезници. Тако се монетарна унија само вештачки одржава у животу и питање колико дуго ће у таквом стању опстати.

Advertisements

Posted on August 15, 2012, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: