Највећој европској челичани прети затварање

14. 08. 2012. | Бизлајф

Управа железаре у италијанском Таранту, највеће челичане у Европи, и италијанска влада обећале су да ће учинити све како би се спречило њено затварање након што је суд наложио прекид рада због “еколошке катастрофе”.

Стотињак радника блокирало је у понедељак ујутро на три сата национални пут број 7, који повезује тај град с остатком Италије, у знак протеста против могућег затварања челичане, а сличан протест најављен је и за данас.

“Поднећемо жалбе свим могућим инстанцама против одлуке суда”, рекао је Мимо Панарелли, главни секретар Фим – а, синдиката радника у челичној индустрији.

Судија Патрициа Тодиско у петак је забранила железари да настави с радом у сектору високих пећи због извештаја који је доказао превелику смртност у Таранту повезану с великим загађењем, међу осталим и диоксином.

Италијанска влада у понедељак ујутро је објавила да намерава да поднесе жалбу Уставном суду како би спречила затварање те челичане. Влада је недавно доделила више од 330 милиона евра за смањење загађења у тој железари и њено усклађивање са стандардима.

Челичана производи девет од укупно 28 милиона тона челика произведеног у Италији и запошљава 11. 500 људи, а од ње зависи још 8. 000 радних места.

Још 1990. Године Министарство за заштиту животне средине прогласила је Таранто зоном високог ризика. Отрови који се испуштају у ваздух довели су овај град на врх листе најзагађенијих у Италији и западној Европи, а за чак 93 одсто од укупног загађења у Таранту кривац је челичана.

Advertisements

Posted on August 15, 2012, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: