Сорош и Паулсон кладе се на злато

Аутор/извор: СЕЕбиз ,  Датум објаве: 15. 08. 2012.

Њу Јорк – Инвеститори Георге Сорош и Јохн Паулсон повећали су своје удјеле у највећем фонду који улаже у злато у тренутку кад је цијена овог племенитог метала доживјела највећи квартални пад од 2008.
Сорош Фунд Манагемент више је него удвостручио улагање у СПДР Голд Труст на 884, 400 удјела, према подацима на дан 30. Липња. Паулсон & Цо. Повећали су удјел 26 посто, на 21, 8 милијуна удјела.

Вриједност злата пала је 4 посто у другом тромјесечју, што је највећи квартални пад од трећег квартала 2008. Цијене су пале обзиром да су ЕЦБ и Фед одгодили даљње стимулативне мјере чиме је потражња за племенитим металима смањена.

Сви чекају монетарно лабављење, а посебно се чека Фед јер инвеститори очекују да ће цијене расти. Инвеститори су вољни држати злато све док не виде што ће Фед подузети, поручује Валтер “Буцкy” Хеллњиг који управља имовином у ББ&Т Веалт Манагементу у Бирмингхаму, Алабама.

Цијена злата је између просинца 2008. И липња 2011. Порасла 70 посто. Занимљиво је да цијене злата расту већ једанаесту узастопну годину и у том су раздобљу повећане чак седам пута.

Средишње банке и Међународни монетарни фонд највећи су власници с 29. 500 тона, или 17 посто укупне количине злата, показују подаци Свјетског вијећа за злато. Очекује се да ће средишње банке ове године купити више од 456 тона злата колико су купиле у прошлој години.

Advertisements

Posted on August 15, 2012, in Глобално. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: