“Поштанска штедионица” зидаће девизе?

15. 08. 2012. | Дневник

Да би запослили све капацитете и остварили добру зараду и себи и држави, грађевинари Србије су јасно поручили новој Влади да од ње очекују формирање развојне банке која би им омогућила валидне гаранције неопходне за учешће на озбиљним тендерима, како у земљи, тако и у свету.

Министар грађевине и урбанизма Велимир Илић најавио је да би развојна банка која треба неимарима могла бити „Поштанска штедионица”, која је у саставу државе, а којој би требало дати одговарајуће надлежности и преименовати је.

Србија има бројне понуде за учешће наших грађевинара на иностраним пројектима. Да би српски неимари могли реализовати пројекте вредне милијарду евра, министар Илић каже да ће им држава у томе помоћи стварањем српске националне банке која би све државне депозите држала код себе, а не да их, како објашњава, држе неке стране банке и зеленаше привреду. Предност је што ми такву банку већ имамо, само је треба ставити у функцију грађевинарства. Министар сматра да би свако јавно предузеће и свака јача фирма требало да држе депозите у тој банци да би се из тих пара кредитирали грађевинари и давале референце за послове у иностранству.

Министар Илић каже да „Поштанска штедионица” има највеће клијенте у држави и да је у склопу Владе, те да је под ингеренцијом „Поште Србије” и Телекома, који огромне депозите држи у страним банкама, иако има сопствену банку у оквиру свог деловања, што је несхватљиво. Исто као и нека јавна предузећа која такође држе депозите у страним банкама уз камату од два посто, а наша привреда после користи тај новац с каматом од десет до 18 процената.

Неимари развојну банку траже годинама. Њено оснивање је најавио и бивши премијер Србије Мирко Цветковић у марту прошле године. Тада је било замишљено да оснивачки капитал буде обезбеђен из буџета, једино се никада није одредила његова сума, тек се, поређења ради, помињало да је оснивачки капитал Хрватске банке милијарду евра.

Грађевинари су за почетак тражили од државе да им за послове у иностранству обезбеди гарантни фонд од 250 милиона евра, из Владе су стизала обећања о првих 50 милиона евра, који би временом расли, међутим, све је остало на томе. А чекање није ишло наруку домаћим компанијама, које су још увек препознатљиве у иностранству и могле би радити, али, нити имају референтне послове у држави због малог обима инвестирања у Србији, нити финансијску подршку. Грађевинари зато поздрављају обећање министра Илића, само да не буде по оној народној…

Advertisements

Posted on August 15, 2012, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: