Лимун – најбоље алтернативно средство за чишћење

Од дезинфекције микроталасне до чишћења канте за смеће и полирања кашика и виљушака, лимун је права звезда за чишћење домаћинства! Ево како га све можете искористити.

Заборавите на тренутак средства за чишћење испод ваше судопере јер у вашем фрижидеру сигурно имате једно моћно средство – лимун!

Лимун, који храни и коктелима може дати још бољи укус, такође је благо, али врло ефикасно средство за чишћење.

Што то има у лимуну? Због високог садржаја киселине, лимун има снажан антибактеријски учинак. Њиме можете сузбити уобичајене кућне бактерије, тврди Џули Еделман, ауторка књиге Тхе Аццидентал Хоусењифе: Хоњ то Оверцоме Хоусекеепинг Хyстериа Оне Таск ат а Тиме.

Ево како можете учинити да лимуном одмашћујете, освежавате и још пуно више:

Дајте металу сјај

Када је у питању месинг, бакар и кром, никакве хемикалије неће добро доћи као лимун. Намочите прибор за јело у воду с половинама лимуна, оставите неко време, извадите и обришите прибор. Ако желите екстра сјај, једну половину лимуна пре него је ставите у воду умочите у со.

Дезинфикујте микроталасну

Неугодан мирис након печења кокица или подгревања пиззе у микроталасној можете једноставно уклонити. Исеците лимун на танке кришке, кришке ставите у посуду, улијте воду па ставите да се ‘кува’ у микроталасној око једног минута. Лимунска киселина ће убити бактерије, а лимунов мирис ће деловати као овлаживач и освеживач. Након тога пребришите унутрашњост микроталасне крпом.

Очистите купатило
Уместо да металне ручке за пешкире и остале сличне ствари у купатилу третирате абразивним средствима, користите за чишћење лимун. Сок од 5 – 6 лимуна улијте у неку празну спреј – боцу и томе попрскајте све што желите очистити. Лимунска киселина разграђује наслаге каменца и отапа прљавштину. Осим тога делује и антибактеријски и антисептички.

Ручно прање посуђа
Ако вам икада понестане средства за прање посуђа, лимун може послужити. На кришку лимуна ставите соду – бикарбону и рибајте! Видећете како се масноћа отапа, лонци и тигањи добивају сјај, а и ваше руке фино миришу.

Освежите рубље
Додајте само једну кашикицу сока од лимуна међу средство за прање рубља када га ставите у веш машину и осигураћете осећај чистоће и свежине чарапама и другој одећи.

Оперите прозоре
Четири кашикице сока од лимуна помешане с водом одлична је комбинација за прање прозора. Снажна лимунска киселина отапа прљавштину и водене мрље, а прозоре оставља блештећи чистим.

Очистите даску за сечење
Преполовите лимун, утрљајте сок на површину даске за резање и оставите десетак минута да делује. Мрље и разни мириси ће бити уклоњени, а и бактерије. На крају половинама лимуна добро још једном истрљајте површину даске и испетите водом. (Ецономy. Рс, 15. Август 2012.)

Advertisements

Posted on August 15, 2012, in Занимљивости. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: