Љајић: богати да осете кризу

Влада ће спровести реформу пореске политике како би они који зарађују више, давали више. Неће бити поскупљења хлеба и већег ПДВ – а на храну, каже Расим Љајић.

“Најтежи испит за ову владу неће бити ни Косово, ни Европа, већ како да се избори са кризом и обезбеди бољи живот грађанима”, рекао је министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

“На томе ће и ова и свака будућа влада или опстајати или пропадати. За септембар спремамо пакет антикризних мера, у којима ће кључ бити – радикална штедња државе и пребацивање терета кризе на богате“, рекао је Љајић за Новости.

Према његовим речима, два су начина да се санира огромни дефицит државне касе – први је да штедимо што је више могуће, а други да пронађемо модел да повећамо приходе, који су значајно мањи од планираних.

“Има доста маневарског простора. Од смањења разних агенција, чији се тачан број уопште не зна, а има их више од 160. Биће ограничене плате у јавном сектору, са горњим лимитом од 165. 000 динара. И код путовања државних функционера и коришћења службених аутомобила постоји велики простор за уштеде”, навео је Љајић.

“Осим штедње, морамо да нађемо и додатне изворе прихода. Ниједна земља, па ни Србија, не може да изађе из кризе ако не повећа извоз, а за то је потребно да имате конкурентан производ. Друга могућност је привлачење инвестиција, што није нимало лако у овом тренутку”, рекао је он и истакао да је за привреду најважније да курс динара буде предвидив.

Не разматра се продаја Телекома
Љајић је казао да се опција продаје Телекома, за сада, не разматра, и да је идеја да се Телеком модернизује, професионализује менаџмент, како би компанија издржала конкуренцију.

Према његовим речима, повећање стопе ПДВ – а је крајња мера и сигурно је да неће бити подизања ПДВ – а на храну.

“Да ли ће се ићи на подизање стопе на 20 одсто, Влада ће одлучити након детаљне анализе да ли је то једини начин да се остваре додатни приходи”, казао је Љајић.

Када је реч о поскупљењу хлеба, он је рекао да ће бити настављен дијалог са пекарима и “одлука мора бити резултат чисте економске рачунице, а не било каквих политичких калкулација”.

“У овом тренутку нема разлога за повећање цене хлеба, и тако ће остати сигурно до 30. Септембра, док је уредба о ограничавању маржи на снази. После ћемо видети како стоје биланси жита, а чињеница је да род пшенице неће бити на нивоу домаћих потреба. И приноси кукуруза, соје и сунцокрета су мањи од прошлогодишњих, што може да се одрази на цену сточне хране и, последично, на цене меса”, казао је Љајић. (Ецономy. Рс, 15. Август 2012.)

Advertisements

Posted on August 15, 2012, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: