Кредити држе динар у животу

Извор: Новости

Београд – Курс динара већ има вредност коју су многи економисти најављивали тек за крај године, а евро је сада чак 15, 4 динара “скупљи” у односу на почетак године.

Зајмови државе из иностранства ојачаће, бар накратко, домаћу валуту, кажу стручњаци. Очекује се да ће вишак девиза до краја године умирити тржиште.

Народна банка Србије је, иначе, од почетка године, интервенисала продајом 1, 347 милијарде евра девизних резерви, спречавајући превелики дневни пад динара.

С обзиром на дефинитивну “несташицу” нових улагања и прилива страног новца, најава министра финансија Млађана Динкића о међународним аранжманима вредним две милијарде евра, колико би до краја године требало да уђе у Србију у виду најављеног новог кредитног задужења државе, сигурно ће да утиче и на курс домаће валуте у правцу њене стабилизације.

“Сваки раст понуде девиза јача динар, а смањује цену евра. Међутим, даљи пад динара ипак је неминован”, каже за Новости професор Љубомир Маџар.

Према његовим речима, ниво курса који сада имамо је неодржив, динар је још јак, иако не толико колико је био у последњих неколико година. Он ће свакако и даље морати да пада у дужем временском периоду.

Кредитним зајмовима и евентуално неким другим мерама могуће је на краће време успорити, или чак привремено и зауставити пад динара. У сваком случају, шта год да буде, чека нас лагана, “индијанска” смрт, каже Маџар.

Маџар између осталог каже и да јак динар није добар за привреду.

Advertisements

Posted on August 10, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: