Немачка фирма до краја године почиње градњу биогас постројења у Краљеву

08. 08. 2012. | Бета

Немачка енергетска фирма “Ентраде Енергиесyстеме АГ” саопстила је да ће до краја године започети градњу постројења за биогас у Краљеву, које ће користити отпад из кланица.

То ће бити, како се наводи у саопштењу “Ентраде” – а, значајан допринос решавању еколошких проблема, пошто се сада отпад из кланица у Србији одлаже на непримерен начин, чиме штетне супстанце могу да доспеју у подземне воде.

С друге стране омогућава се јефтина производња струје и топлотне енергије, наводи се у саопштењу објављеном на сајту компаније. Компанија “Ентраде” је навела да је од надлежних власти у Србији добила дозволе за реализацију пројекта.

Снага планираног постројења на биогас износиће 3, 4 мегавата, а годишње би требало да се произведе 27, 3 гигаватсати (ГЊх) струје и и 30 гигаватсати топлотне енергије.

Постројење у Краљеву, чију градњу помаже и Институт Аутарк немачког савезног минстаства за привреду и технологију, биће једно од највећих те врсте на Балкану.

Према наводима фирме “Ентраде”, овај пројекат значиће економски подстицај за регион Краљева и суседне регионе на југозападу Србије.

Поред тога, градња овог постројења биће повезана и са мерама у области инфраструктуре, а постојано снабдевање региона енергијом повезано је са отварањем нових радних места.

То све је, како је оценила немачка фирма, било одлучујуће у одлуци српских надлежних власти да подрже градњу овог постојења.

Advertisements

Posted on August 9, 2012, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: