Колико вреди хиљадарка – шта је то инфлација

За “црвену” новчаницу више не може да се купи исти списак намирница као прошле године, јер је новчаница за годину дана пала за петину.

Све је дужи списак производа који су поскупели. Осим намирница, скупљи су и кућна хемија, цигарете, гориво.

Да ли нам је кеса негде бушна, или само имамо такав утисак. Или је проблем у “црвеној”, за коју више не може да се купи исти списак намирница као прошле године. Некадашњи гувернер Народне банке Ђорђе Вајферт можда би замерио што је на новчаници која је за годину дана пала за петину.

– Вама је пре годину и по дана било потребно негде око 1. 500 дин за најосновније намирнице, а сада вам треба негде око 3. 000 динара, каже Горан Паповић из Удружења потрошача Србије.

Није све у храни. За скоро хиљаду динара, пре годину дана, аутобусом се могло од Београда до Ужица и назад. Данас може до Ужица, али у повратку, само до Горњег Милановца. За исти новац, могло је да се купи горива довољно да аутомобил издржи од Београда до Јагодине. Црвена лампица сад би се упалила код Велике Плане.

“Колико ми потрошачи губимо, односно колико смо ми изгубили можда најдрастичније каже пример да смо пре годину дана могли да купимо бурек са месом, а данас празан бурек, односно сами да га направимо”, каже Паповић.

Цене у Србији нису свуда исте, па од тога где сте понекад зависи и шта је на трпези. Лесковчанина, примера ради, телетина кошта 598 динара по килограму. Новосађанину за исту робу од “црвене” остане сића, али то не значи да се на југу боље живи.

Није лако са статистиком, ни са црвеном хиљадарком, али може да послужи да с времена на време проверимо куповну моћ. (Ецономy. Рс, 4. Август 2012.)

Advertisements

Posted on August 4, 2012, in Домаћа валута. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: