poslujtesarusijom.rs

ГЛАС РУСИЈЕЈована Вукотић

У данашњем издању емисије „Пословни разговори“ представићемо вам интернет портал „Послујте са Русијом“. Елена Василева, која представља портал и истоимену фирму у Београду, ће нам нешто више рећи о самој интернет страници и проблемима са којима се сусрећу српски и руски привредници које желе да сарађују и пласирају своју робу на међусобним тржиштима

Објасните нам основне делатности вашег интернет портала и реците нам колико дуго постојите у интеренет простору?

Портал постоји већ 8 година, то је представништво најјаче бизнис мреже Русије, међурегионалних маркетиншких центара, који су били основани на иницијативу владе Москве, пре 15-ак година- најпре због повезивања фирми малог и средњег бизниса у Русији, а потом и република бившег СССР. Сада већ постоји и 15 филијала у иностранству. Укупно, оваквих представништа има 65. Циљ овог портала је, између осталог, представљање српских фирми у руској интернет бизнис мрежи.

Да ли имате повратне информације о томе да ли су неке фирме посредством вашег портала ступиле у пословне односе?

Да, наравно. Мада, ми не водимо евиденцију о томе ко се јавио на директне контакте које ми постављамо на нашој интернет страници. Али, доста се фирми се јавља које су нам захвалне због тога што су пронашле своје пословне партнере. Обзиром да делатност наше фирме није само оглашавање, већ и контакт-менаџмент тражења потенцијалних пословних партнера и истраживање тржишта- ми тачно знамо да постоје фирме које су дуго и на разне начине, покушавале да уђу на руско тржиште- управо преко нас нашле директне контакте и закључиле уговоре.

Ваш портал делује веома професионално . Колико често га ажурирате и да ли то чините на основу захтева корисника?

Портал је направљен по угледу на портале међурегионалних маркетиншких центара у Русији и ми га ажурирамо по шеми коју нам диктирају из Москве. Ми правимо такву презентацију, која је најпогоднија за претраживаче. Захваљујући томе што смо ми најјачи у оквиру руске бизнис интенет мреже, оглас који ми поставимо на нашу страницу, одмах је видљив. Такође, уношењем неких кључних речи, нпр „фабрика намештаја из Русије“, прва се појављују имена оних фирми које се оглашавају преко нас.

Који су основни проблеми са којима се сусрећу Срби који желе да наступе на руском тржишту, односно Руси који исто то покушавају на српском?

И за Русе и за Србе, највећи проблем је дефинитивно мањак информација и ми се трудимо да то надокнадимо. Осим тога, велики проблем за Србе је недостатак капацитета. Српске фирме које желе да уђу на руско тржиште често одустају- јер због цена логистике и транспорта, документације, и самог уласка на руско тржиште, које када падну на овако мало предузеће (мале количине), онда све постане потпуно неисплативо. Са друге стране, већи, озбиљнији купци из Русије имају тако велике захтеве, да већина малих и средњих српских фирми немају капацитете да одговоре на ове захтеве. То се најпре тиче прехрамбене робе, али и осталих производа. За Русе, проблем је углавном мањак информација и несхватање самог начина пословања. Многима је тешко да се овде у Србији снађу, због проблема са бирократијом, документима који су неопходни за започињање посла у Србији. И не само руски, већ и сви остали страни инвеститори имају проблема, не само са бирократијом, већ и са плаћањем, пореским системом.

Да ли имате информацију колико један руски клијент чека у просеку на отварање фирме у Србији?

То зависи од фирме и од начина отварања. На пример, ја сам у Србији отварала фирму пре 3 године. Надлежни тврде да за је то неопходно 5 дана, а заправо, бар у мом случају, то је трајало 2 месеца.

Да резимирамо за крај нашег разговора, портал http://www.poslujtesarusijom.rs/ је заправо део једне државне стратегије Руске Федерације, која има за циљ да олакша излазак на руско тржиште, односно, да повеже српско и руско тржиште…

Да, али не само државне стратегије, јер бизнис се не регулише само државним, већ и економским потребама. Руководимо се и задовољавамо интересе малих и средњих предузећа, како из Русије- које заступамо у Србији, тако из Србије, које затупамо у Русији. Да, наша држава јесте заинтересована за повећавањем обима економске сарадње,али највише су заинтересовани појединци и фирме. Ми се више оријентишемо на задовољавање интереса наших партнера, конкретних произвођача, а не државе. Мада, у овом тренутку су интереси и партнера и државе исти, што нас веома радује.

Advertisements

Posted on August 4, 2012, in Спољна трговина. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: