Потврђено: Имамо пара за још 30 дана

Извор: Б92

Београд – Ситуација у бужету је драматична. Новца у овом тренутку има тек за исплату плата и пензија за август, потврдили су у министарству финансија за Б92.

Док у министарству раде на томе да пронађу новац и за септембар и за новембар, појављују се нови расходи – ПУПС инсистира на томе да се испуну обећање из коалиционог споразума о тринаестој пензији за пола милиона пензионера.

У трезору новца за август имају, за септембар се тренутно траже и верују да ће га наћи. У министарству финасија кажу да ће се након тога, дакле од октобра, ситуација стабилизовати, јер се припремају закони који би требало да осигурају да се оваква драма од октобра не понавља.

Истањени буџет већ је за првих пола године у дефициту од 111 милијарди динара. За плате и пензије за целу годину потребно је 856 милијарди динара и то представља главни буџетски расход.

Потрошња је увек била већа од прихиода а договор о расту пензија постојао је и у претходној Влади, подсећа Мијат Лакићевић уредник Новог Магазина.

“Пара у буџету никада није ни било. Динкић је морао да зна као економиста, мада је професију давно напустио, али као бивши министар, да једном више неће бити новца и да крчаг иде на воду док се не разбије. Негде је и праведно да њему падне тај врућ кромпир у руке јер га је он и бацио у ватру”, каже Лакићевић.

На вест да новца има само за месец дана, а да ће дефицит до краја године бити 2 милијарде евра, потпредседник ПУПС – а Милан Кркобабић каже да не треба стање само констатовати него и нешто променити, али и да ова партија не намерава да одустане од такозване “тринаесте пензије” тј нове социјалне помоћи.

“Да сам којим случајем министар финасија и првреде ја бих вам одговорио где бих новац нашао. И сада постоје дискреционе позиције, ова прва рата од 16, 17 милиона нашла би се за три дана. Стиже и закон о јавним набавка, утеривње сива економије у систем а поздрављамо и подизање пореза на добит ја смо дајем сугестију”, каже Кркобабић.

Према подацима ове странке, у Србији има више од пола милиона пензионера који једва састављају крај са крајем живећи од пензије која је мања од 15 хиљада динара месечно. Ако би сви добили помоћ од 15 хиљада динара то би захтевало још 7, 6 милијади динара. ПУПС сматра да ће то бити и мање.

“Прецизни подаци се сумирају, морамо да средимо спискове. Не би требало 65 милиона евра, кварталоно то није неки новац. Не заборавите да ће гро тих средстава бити враћено натраг у буџет у року од два, три дана”, каже Милан Кркобабић.

Мијат Лакићевић каже да је тешк дати прогнозе колико новца треба.

“То можда нису неке паре тако да могу да се нађу. Још можете да се задужите али питање је свхе и смисла и његових ефеката на касније године. Све ће то да дође на наплату. Мислим да ће то бити вло скупа мера”, наводи Лакићевић.

Иначе, министар финансија обећао је да ће у најкраћем року средити финансије и да би фискалну консолидациију требало очекивати у августу а читав низ мера у октобру.

Advertisements

Posted on August 4, 2012, in Буџет. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: