Бивши шеф Мосада: „Иран би требало да се јако боји наредних 12 недеља“

Бивши шеф Мосада и саветник за националну безбедност, Ефраим Халеви, рекао је за Њујорк Тајмс: „Да сам ја Иранац, јако бих се бојао идућих 12 недеља“.

А у интервјуу за израелски радио је додао: „Уколико Иранци наставе да играју своје игре, показаће да потцењују израелску одлучност“, пренео је Харец.

Изјаве Халевиjа долазе у време кад се амерички министар одбране, Леон Панета, налази у посети Израелу и земљама региона. Јер, главна тема његових консултација са израелским званичницима сигурно је био потенцијални напад на Иран.

А и Халеви и Панета су се „догодили“ након што је Барак Обама Ирану увео нове санкције које директно погађају ирански, али и међународни финансијски сектор, тј. све банке које још директно послују с Ираном.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је почетком недеље да није још увек одлучено о нападу на Ирану. Притом је истакао да „Иран још увек није довољно уверен у озбиљност Запада“.

Нетањаху је подвукао: „Америка и Израел су јасно рекли да су све опције и даље на столу. Ви сте пре неколико месеци констатовали да је Америка, уколико све друге опције пропадну, спремна да реагује. Али, ни овакве изјаве нису још увек увериле Иранце да одустану од нуклеарног програма“.

Наравно, одмах се огласио и ирански председник Махмуд Ахмединеџад. Он је сусрет са страним амбасадорима у Техерану искористио да позове да се „све земље уједине против светске хегемоније ционизма“.

„Страшна ционистичка струја управља кључним међународним пословима већ 400 година и иза сцене управља главним светским силама, медијима и банкарским и монетарним центрима“ – изрекао је Ахмадинеџад.

http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/bivsi-sef-mosada-iran-bi-trebalo-da-se-jaki-boji-narednih-12-nedelja

Advertisements

Posted on August 3, 2012, in Иран. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: