У Ирану одржано последње предратно саветовање

Пре вечерње молитве 27. јула врховни лидер Ирана ајатолах Али Хамнеи позвао је на тајни разговор највиши војни врх земље који је он назвао „последњим војним саветом”, преноси MIGnews.

„Наћи ћемо се у ратном стању у наредних неколико недеља” – наводно је окупљеним официрима рекао Али Хамнеји, објавио је познати израелски сајт DEBKAfile, позивајући се на иранске и обавештајне изворе.

Према истом извору, саветовању су присуствовали: министар одбран генерал Ахмад Вахиди, војни саветник самог Хаменеија генерал Јахја Рахим Сафави, командант Оружаних снага генерал мајор Сејед Хасан Фирузабади, командант Корпуса револуционарне гарде генерал Мохамед Али Џафари и командант Бригаде Ал Кудс генерал Касем Сулејмани.

Плус: команданти ваздухопловства, морнарице и копнене војске Исламске Републике Иран.

Сваки учесник је реферисао о борбеној готовости свог ресора или сектора за ванредне задатке пред којима се земља налази. Такозване групе за одмазду читаве прошле године биле су на обуци, међутим без обзира што су војници храбро и бодро рапортовали да ће непријатеља дочекати велика ватрена и људска сила, Хамнеи је наредио да се реализује највећи пројекат у историји Ирана и очува нуклеарни програм земље чак и од најмоћнијег супероружја – бункерних бомби тешких више тона – које поседује армија САД.

Израелци такође тврде: да су Иранци огромне стене довозили и „слагали” на своје главне нуклеарне објекте, а затим све то залили тонама бетона па – прекрили челиком.

САД су у тог истог дана у петак 27. јула представиле своје најновије тешке бомбе.

Свака бомба против бункера тешка је 15 тона. Свака је у стању да продре до дубине од готово 20 метара при том пробијајући дебели армирани бетон.

А Војни савет Ирана се – као у своје оружје освете – узда у `специјалне батерије за одвраћање потенцијалних америчких и (или) израелских превентивних удара` по нуклеарним објектима Исламске Републике Иран.

На почетак медијских припрема за `превентивни удар`, односно његово оправдавање унапред, нарочито личи указивање да је само саветовање код Хамнеија тобоже почело извештајем о обогаћивању урана до 60 одсто, односно до нивоа потребног за војне сврхе.

Са истом намером се указује и да су Иранци нешто раније проверили балистичке ракете Шехаб-3 и по хитном поступку почели да их спремају за ударе по Израелу, Саудијској Арабији и војним објектима САД на Блиском Истоку и по зони Персијског залива.

Хезболах у Либану и ХАМАС са Исламским џихадом” у појасу Газе спремни су да подрже Иран у нападима на Израел са севера и југо-запада.

Иран предвиђа да ће Блиски Исток експлодирати у септембру или октобру.

“Факти”

Advertisements

Posted on August 3, 2012, in Иран. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: