ЕЦБ креће са штампањем пара (евра)

Штампање евра и његово убризгавање без повлачења већ присутног на тржишту, може се очекивати у року од месец дана.

До тада председник Европске централне банке Марио Драги мора да сломи отпор немачке централне банке, која се том сценарију оштро противи.

– Европска централна банка преплавиће тржишта новцем. Али хоће ли то дугорочно бити добро, тек ћемо видети. Такви потези могу водити према расту инфлације, изјавио је финансијски стручњак Фидел Хелмер.

Драги је прошле недеље изјавио да је спреман учинити све како би спасио евро. До сада је Европска централна банка смањила кључну каматну стопу на рекордно низак ниво од 0. 75%, купила око 211 милијарди евра обвезница од проблематичних чланица еврозоне, снизила критеријуме за јемства повраћаја дуга својих дужника и кредитирала банке еврозоне с 1. 000 милијарди евра.

– Марио Драги је стеран у ћошак. На њега се сада гледа као на спасиоца целе еврозоне јер политички играчи не реагују онако брзо како тржишта желе. Монетарна акција види се као најбржи начин спречавања колапса, поручио је економски аналитичар Мајкл Гајед.

Више назнака о идућим потезима Европске централне банке биће у четвртак, када се одржава њен месечни састанак. Све анализе упућују на то да ће септембар бити месец ескалације кризе.

Економски показатељи чланица еврозоне све су лошији, а извор додатног притиска могла би постати и Немачка. У Немачкој ће 12. Септембра уставни суд одлучити је ли законито да та земља стабилизационим механизмима еврозоне трајно новчано помаже финансијски проблематичним чланицама. (Ецономy. Рс, 1. Август 2012.)

Advertisements

Posted on August 1, 2012, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: