Моја радња: Велика подршка малим трговцима

Моја радња: Велика подршка малим трговцима

Пројекат за повећање потенцијала и квалитета независних српских трговина под називом „Моја радња“ омогућава малим трговинским продавницама да побољшају своје пословање и унапреде квалитет услуга, како би опстали под утицајем економске кризе и све снажније конкуренције великих трговинских ланаца.

Мале трговине које се укључе у овај програм наступају под заједничким називом „Моја радња“, препознатљиво су обележене, а МЕТРО Цасх & Царрy обезбедјује им сву неопходну стручну и маркетиншку подршку ради унапредјења пословања. Истовремено, власници радњи задржавају потпуну слободу у пословању и набавци робе. Под називом „Моја радња“ до сада је укључено више од 400 независних трговаца у Србији.

Мирослав Милетић, потпредседник ПКС, рекао је да су последице економске кризе највидљивије у области трговине, кроз коју се рефлектује економија сваке земље, па и наше. У структури привредних друштава регистованих у Србији са 96 процената доминирају мала привредна друштва и у њима је запослено скоро 37 одсто од укупног броја радника, од чега микро привредна друштва, која имају до десет запослених, чине 88 процената. Чињеница да се око 50 одсто трговине реализује у малим трговинама и породично – трговачким радњама, потврдјује значај заједничког пројекта Привредне коморе Србије и мултинационалне компаније МЕТРО на оспособљавању независних српских трговина, њиховој већој ефикасности и опстанку на узбурканом тржишту, кроз повезивање и интересну симбиозу малих и великих, што би требало да доведе до обостраних квантитативних и квалитативних помака у пословању. ПКС и регионалне привредне коморе овај пројекат реализоваће у свим регионима Србије, како би мали привредници стекли нова сазнања о савременим начинима пословања у трговини, закључио је Милетић. Гордана Хашимбеговић, секретар Удружења за трговину ПКС указала је на важност јачања партнерства великих трговинских ланаца и малих трговачких радњи и нагласила да би стратегијом привредног развоја требало подићи степен интересовања за мала и средња предузећа, која су стожер српске привреде.

МЕТРО Цасх & Царрy покренуо је 2009. Године програм за помоћ трговцима у који је до сада укључено 3000 малих трговинских радњи са територије целе Србије. Пројекат нуди трговцима прехрамбених радњи знање и искуство компаније, како да преуреде своју радњу споља и унутра и на тај начин привуку већи број купаца, како да поставе и изаберу асортиман у складу са њиховим окружењем и унапреде пословање. Вероника Пунчева, генерални директор МЕТРО Цасх & Царрy Србија истакла је да пројекат „Моја радња“ подразумева пословање под једним брендом и концептом, уз маркетиншку подршку и едукативне тренинге.

Резултат пилот пројекта у коме је учествовало неколико десетина трговаца показао је да је промет у тим трговинама након укључења у „Моју радњу“ значајно повећан, купци су добили бољу услугу, квалитетнији асортиман и повољније цене. Пунчева је нагласила да ће ова година бити кључна за опоравак сегмента малих трговина које су у борби са економском кризом и конкуренцијом великих трговинских ланаца. Она је навела да пројекат „Моја радња“ представља снажну подршку трговцима и пун замах постићи ће ове и идуће године. Сличан пројекат већ је спроведен у неколико европских земаља и свуда је дао добре резултате.

На презентацији пројекта „Моја радња“ у Привредној комори Србије чула су се искуства трговаца који већ учествују у овом програму, а за оне који су се тек пријавили организована је практична радионица. МЕТРО Цасх & Царрy Србија започео је са пословањем почетком 2005. Године и данас компанија ради широм наше земље у седам дистрибутивних центара у Београду, Крагујевцу, Новом Саду, Нишу, Суботици и два „сателита“ – МЕТРО по мери у Шапцу и Ужицу. МЕТРО Цасх & Царрy присутан је у 29 земаља широм света са више од 700 дистрибутивних центара и око 120. 000 запослених. Компанија је у 2010. Години остварила продају у износу од 31 милијарде евра. (Ецономy. Рс, 1. Август 2012.)

Advertisements

Posted on August 1, 2012, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: