Курир сазнаје: Трудницама крајем године цела плата!

Уместо досадашњих 65%, крајем године будуће мајке примаће пуну зараду, што је мера Владе за раст наталитета

31.07.2012. Курир, аутор: Владимир Спасић

Труднице у целој Србији добијаће пуну плату, а не само 65 одсто, како је било досад, сазнаје Курир. Одлука ће почети да се примењује крајем године.

Милан Кркобабић, потпредседник ПУПС, потврдио је за Курир да ће у склопу нове социјалне политике труднице које раде добијати 100 одсто плате. То ће, како каже, бити кључна мера за подизање наталитета.

У Београду и Новом Саду труднице су биле повлашћене јер већ имају ову могућност, коју у главном граду користи око 13.000 будућих мајки, за које се годишње издвоји око осам милиона евра. Кркобабић очекује да би 100 одсто зараде у целој Србији могло да добија још око 15.000 трудница. Он истиче да је потребно мало времена да се направе спискови и да ће бити неопходна помоћ послодаваца.

Ивана С. (28) из Лесковца каже да је оклевала да затрудни неколико година због страха да неће имати довољно пара за све прегледе.

– И сад није боље, али нисам могла више да чекам. Плата ми је 20.000 динара, а откако сам престала да радим, добијам 13.000. Само један преглед месечно кошта 50-100 евра – наводи она.

Владимир Јешић, уредник портала бебац.цом, каже да исплата 100 одсто зараде није ни требало да се укида почетком 2006. године јер би труднице у земљи која се бори за већи наталитет морале бити привилеговане. Он признаје да је мали број жена уз помоћ гинеколога злоупотребљавао ову могућност, па је Србија била међу земљама с највећим степеном ризичних трудноћа.

– Држава је хтела то да спречи, али неспретно, па су труднице биле колатерална штета – додаје он.


Јешић: Заштитите их од отказа
– Држава мора да покаже да труднице могу да се ослоне на њу, али потребан је читав низ мера за повећање наталитета. Не треба држави новац да би заштитила труднице од отказа, потребна је ефикасна акција државе – наводи Владимир Јешић, уредник портала бебац.цом.

Advertisements

Posted on August 1, 2012, in Плате. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: