44 одсто кућног буџета оде на – храну

Сваки члан домаћинства у нашој земљи, ако је судити према анкети статистичара о потрошњи, која се сада у Србији ради према европској методологији, за храну на располагању дневно има 222 динара.

По оброку се, значи, у просеку потроши 75 динара, или тренутно 63 евроцента.

Званични подаци откривају да домаћинство у Србији укупно месечно приходује – плата, пензија и остали “додаци” – у просеку око 52. 000 динара, а на храну и безалкохолна пића потроши око 20. 000 динара, или око 43 одсто.

Испада тако да на исхрану једног члана породице у Србији месечно трошимо укупно око 6. 700 динара. Даља математика је јасна када се ова бројка подели на 30 дана и на три оброка дневно. За нешто више од 200 динара могуће је купити пола хлеба, пола килограма кромпира, толико јабука и 400 грама најјефтинијег меса са костима.

Стручњаци не верују у податке званичне статистике који кажу да просечно трочлано домаћинство у Србији месечно троши 19. 944 динара на храну и пиће.

„Податак да нам на храну оде 44 одсто просечног кућног буџета говори све“, каже економиста Владана Хамовић.

Просечна потрошачка корпа за трочлано домаћинство у Србији, према последњем мерењу, вредела је око 56. 000 динара. Шаролики садржај ове корпе, међутим, сигурно није довољан за нормалан живот, па се намеће питање да ли је просечна потрошачка корпа заиста и реалан показатељ о томе колико нам новца у просеку треба за основне животне трошкове. (Ецономy. Рс, 30. Јул 2012.)

Advertisements

Posted on July 31, 2012, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: