Динкић са делегацијом Светске банке

Аутор/извор: СЕЕбиз / Танјуг
Датум објаве: 30. 07. 2012.

БЕОГРАД – Министар финансија и привреде Млађан Динкић састао се са делегацијом Светске банке коју ће предводи координаторка те међународне финансијске институције за Југоисточну Европу Јане Армитаге и шеф канцеларије Светске банке у Србији Лоуп Брефорт.
Динкић је, прошле седмице, већ најавио да ће од понедељка кренути у решавање нагомиланих проблема у домаћим финансијама и привреди, а састанак са делегацијом Светске банке биће један од бројних који су планирани.

Ресорни министар је обећао да ће се Србија задуживати по повољним условима, како би се обезбедило преживљавање државе до фискалне консолидације и то “свуда где је могуће извући повољне услове”.

Ко год нам понуди релативно повољне услове у овој тешкој светској кризи, мораћемо такве позајмице да узимамо да бисмо обезбедили преживљавање државе до фискалне консолидације, објаснио је Динкић у интервјуу новосадском “Дневнику”.

Такво позајмљивање је неопходно, јер, како је Динкић нагласио, он не намерава да порезе “диже у небеса” да би се добио новац за плате и пензије, пошто би то убило привреду до краја.

И домаће пословне банке биће један од извора позајмљивања на кратак рок, кроз продају трезорских записа, најавио је Динкић и напоменуо да је прошла Влада Србије планирала емисију евро обвезница.

“И ми ћемо то урадити”, најавио је нови министар финансија и привреде и наговестио да су у плану и билатерални аранжмани с пријатељским земљама, попут Русије, која је већ у неким неформалним контактима изразила жељу да нам брзо конвертује један део кредита за помоћ буџету, око 200 до 300 милиона долара, који је већ одобрен претходној влади за железницу (800 милиона долара).

Разговараће се о томе и са другима, казао је Динкић и додао да ће бити настављени и разговори с ММФ – ом и Светском банком.

Advertisements

Posted on July 30, 2012, in Макроекономија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: