И ова година лоша по грађевинаре

30. 07. 2012. | Дневник

У Србији готово да нема грађевинског радника који неће рећи како наше грађевинарство никада није било у тежој ситуацији. Путари још и имају посла, раде као подизвођачи код странаца који су добили све тендере у земљи, али произвођачи грађевинског материјала више не знају да ли да раде или седе кући. Кажу како већ трећу годину бију узалудну битку, али не виде светло на крају тунела.

Председник Удружења грађевинара Војводине Љубодраг Кнежевић, директор циглане Игма у Уљми каже да су након дугог зимског стајања упалили пећи тек пре два месеца, међутим, боље и да нису, јер само гомилају залихе које су већ на једноипомесечном нивоу, што је апсолутно алармантно.

У таквој ситуацији када се ради за магацин, када нема купаца, упркос томе што се траже повећалом, пред радницима је питање: производити или стати, односно како даље да би опстали?

“Залихе које смо створили за само два месеца већ нам угрожавају даљњи рад и размишљамо да станемо. Ако нема продаје, нема ни обртног капитала, ни услова за наставак производње која не може наћи своје место на тржишту. То је углавном зато што нема потражње, али, делимично и због црног тржишта које све више узима маха, на шта држава жмури”, каже Кнежевић за новосадски Дневник.

Он оцењује да је за грађевинаре и ова година, на жалост, изгубљена, јер, како објашњава, ко у децембру нема готове пројекте, у јануару одобрене пројекте, а у марту није изашао с багерима на терен, од грађевинске сезоне нема ништа и ова година ће сигурно бити отписана за грађевинску индустрију.

Кнежевић каже да је време потрошено на припрему за изборе, за оснивање владе, за надмудривање ко ће заузети који сектор, а у грађевини је проблема више него пре.

Према његовим речима, мора се озбиљно почети о размишљању увођења евро стандарда. Урбанисти и пројектанти морају почети да пројектују по евро – стандардима, произвођачи да то произведу, а грађевинци уграде, све са циљем повећања енергетске ефикасности објеката.

Држава, односно ресорно Министарство мора да каже да ћемо градити само оне куће које штеде енергију. Истина, увођење енергетских пасоша је најављено, али то треба и да заживи.

Advertisements

Posted on July 30, 2012, in Грађевинарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: