У августу неће поскупети само – ваздух

Последњих дана јула и почетком августа у трговинама у Србији поскупеће неке врсте сувомеснатих производа, брашна, млека и млечних производа, слаткиша, алкохолних и безалкохолних пића…, рекли су трговци.

На зеленим пијацама, међутим, због све богатије понуде сезонског воћа и поврћа, цене су знатно ниже.
Сувомеснати производи поскупеће од пет до 10 процената, брашно и тестенине од четри до 30 одсто, млеко и млечни производи од два до пет одсто, слаткиши од пет до 25 одсто, алкохолна пића до 12 процената.

У појединим трговинама поскупеће и пасуљ за 20 процената, месне и рибље конзерве од седам до 19 одсто, смрзнуто воће и поврће од пет до седам одсто.

Трговци су за август најавили поскупљење кућне хемије, козметике од пет до 12 одсто, а у наредном месецу произвођачи цигарета, који то нису учинили у јулу, подићи ће цене између 10 и 20 динара по паклици.

Компаније које су се одлучиле да повећају цене својих производа то правдају поскупљењем сировина и нестабилним курсом који је средином недеље достигао 118, 68 динара за евро, а произвођачи цигарета и повећањем акцизе.

Упркос тренду смањивања цена сезонског воћа и поврћа, оне бележе раст у неким местима која су теже погођена сушом.

Стручњаци процењују да ће цене основних животних намирница у наредном периоду расти јер је суша преполовила биљну производњу. Стандардна потрошачка корпа не може да задовољи потребе просечне породице у Србији, а ситуација се може побољшати само повећањем привредне активности, запослености и просечних зарада.

Према анализи доскорашњег Министарства пољопривреде и трговине, просечна потрошачка корпа у мају износила је готово 58. 000 динара (57. 920, 59 динара) и вредела је 1, 43 просечних зарада од 40. 442 динара.

За покриће минималне корпе требало је издвојити 0, 76 просечне зараде или 30. 580, 66 динара.

Председница Центра за заштиту потрошаца Србије (ЦЕПС) Вера Вида напоменула је раније за Танјуг да се у потрошачкој корпи више од 40 одсто троши на храну и да веома мало новца остаје за остале потребе – одећу, обућу, средства за личну хигијену, комуналије, књиге, позоришта, биоскоп и слично.

“Захваљујући лету и доброј понуди не тако скупог поврћа, потрошачи могу некако да изгурају до јесени. Чека нас много врућа јесен од лета јер обећавају поскупљење струје, па ћемо имати и ‘струјни удар’ на новчанике” пошто ће оно да подигне нови талас поскупљења, ” мишљења је Вида. (Ецономy. Рс, 30. Јул 2012.)

Advertisements

Posted on July 30, 2012, in Цене. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: