Да ли сте знали? Преношење Олимпијске бакље измислио је Адолф Хитлер

Преношење бакље постало је устаљена традиција Олимпијских игара, али мало ко, међутим, зна да је идеја о њеном штафетном преношењу од грчке Олимпије до града одржавања спортске манифестације потекла од злогласног нацистичког вође Адолфа Хитлера.

Уобичајен је поступак да се пламен упали у Олимпији према древним обичајима, уз помоћ сунчеве светлости и конкавног огледала. Паљење обављају жене обучене у одећу античких свештеница бога Зевса.

Тако настали пламен, као Олимпијску бакљу штафетно носе хиљаде тркача, преко свих континената, до града у којем ће се одржавати Олимпијске игре и на крају, до истакнутог места на Олимпијском стадиону на којем ће пламен пламтити до краја игара када ће бити угашен.

Штафетно проношење бакље, каквим га данас познајемо, међутим, нема ничег традиционалног. Ту праксу увео је 1936. године нацистички режим.

Историчари наводе да је Хитлер био против Олимпијских игара које је сматрао јеврејском и масонском измишљотином, али да је променио мишљење под утицајем Јозефа Гебелса који је успео да га убеди да би организовање Игара у Берлину могло да послужи као одлична демонстрација нацистичке моћи и престижа.

Гебелс је у Олимпијским играма видео јединствену прилику да се покаже надмоћ немачког народа.

Хитлеров министар пропаганде је дошао на идеју штафетног ношења бакље као вид повезивања нацистичког режима са античком Грчком која је, према његовим уверењима, била “претходница аријевске расе”.

Хитлеровим одобрењем тај предлог је прихваћен. У деценијама које су уследиле, ношење бакље постало је традиција Игара, а као што се мало знало ко је творац целе те приче – ево још једног детаља.

Поменуте 1936, бакља је ношена 3.187 километара. У рукама ју је имао 3.331 тркач, а ношење је трајало 12 дана и 11 ноћи. На путу од Грчке до Берлина само у две државе организовани су протести, истина мањи – и угушени од стране власти. У Чехословачкој. И Краљевини Југославији.

http://sport.blic.rs/olimpijada-2012/vesti/183379/Da-li-ste-znali-Prenosenje-Olimpijske-baklje-izmislio-je-Adolf-Hitler

Advertisements

Posted on July 28, 2012, in Спорт. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: