Стижу процене штете од суше, извештаји драматични

Још једна тема која окупира људе, без обзира на то ко је где на власти, јесте суша. Све је више захтева да се због суше прогласи елементарна непогода, а извештаји о штети пристижу сваког дана.

Последњи у низу стиже из Беле Цркве где је петочлана комисија штету због суше проценила на око милијарду и 375 милиона динара.

Своју процену би ускоро могла имати и Суботица, где су и воћари претрпели штету, тврдећи да им је род десеткован.

Воћари из Бачких Винограда штету пријављују месној канцеларији, а очекују и окупљање општинске комисије која би направила комплетан извештај о штети.

Ипак, киша која ових дана пада у Србији поправила је стање воћа, поврћа, крмног биља и донекле погодовала ратарским културама, које се налазе на квалитетнијем земљишту где је примењена боља агротехника, изјавила је данас Танјугу агрометеоролог Зорица Радичевић из Републичког хидрометеорошког завода (РХМЗ).

На подручјима на којима је пало од 20 до 40 литара кише по метру квадратном, постигнута је добра норма наводњавања и битно је поправљено стање поменутих култура, прецизирала је Радичевић.

“Нема спаса за кукуруз који је на лошијем земљишту и где није формиран плод, а тамо где је плод формиран, падавине ће му помоћи да има довољно влаге за наливање зрна и колики – толики принос”, казала је Радичевић.

У јулу је највише кише пало у Великом Градишту – 150 литара по метру квадратном, у Вршцу 140 литара, Лесковцу 91 литар, Банатском Карловцу 88 литара, Зајечару 87 литара, Смедеревској Паланци 49 литара, Ћуприји 44 литара, а у осталим местима од 20 до 30 литара по метру квадратном, навела је Радичевић из Одељења за агрометеорологију РХМЗ.

Она је напоменула да је у Сремској Митровици пало свега три литра кише по метру квадратном, Лозници четири литра, Ваљеву и Бечеју 12 литара по метру квадратном.

Када је реч о односу падавина према вишегодишњем просеку за овај период, Радичевић је казала да је стање шаролико, па је на пример у Вршцу пало за 75 одсто више падавина од просека, док је западна Србија “испод сваког минимума”.

У Кикинди и Зрењанину је пало 40 одсто мање кише од просека, на северу земље трећина просека, централна Србија 30 одсто мање, а на југу су забележене просечне падавине.

“Надамо се још да ће пасти киша на северу, у Војводини и западној Србији да мало поправи стање”, навела је Радичевић, напомињући да нас још данас очекује нестабилно време, а већ за викенд јако топло са високим температурама изнад 35 степени Целзијуса.

Према првим проценама стручњака, штета од овогодишње суше у биљној производњи је 2, 1 милијарду долара.

Кандидат за министра пољопривреде Горан Кнежевић изјавио је јуче да ће род бити умањен за 20 до 60 одсто, а како је раније најавио, одмах по преузимању дужности инсистирати да Влада Србије прогласи сушу за елементарну непогоду. (Ецономy. Рс, РТВ 27. Јул 2012.)

Advertisements

Posted on July 28, 2012, in Пољопривреда. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: