Сиромаштво у САД највеће од 1965.

Број сиромашних у САД наставља да расте и очекује се да ће најновији подаци показати да је он највећи у последњих 50 година, пише АП.

Алармантне бројке показују да сиромаштво нагриза Америку као 60-их година прошлог века, а да су катастрофално стање у економији и светска криза довеле до тога да сваки шести Американац, односно њих 47 милиона, живи испод границе сиромаштва.

Економисти и академици рекли су за АП да ће стопа сиромаштва нарасти са 15,1 одсто, колико је износила 2010. године, на чак 15,7 посто.

Чак и ако не буду остварене најцрње прогнозе, раст од само 0,2 одсто биће довољан да ниво сиромаштва буде највеи од болне 1965. године.

Како пише АП, рекордно ширење сиромаштва забележено је у многим категоријама становништва, посебно ван централних градских регија, а све је више обесхрабрених радника који потпуно одустају од тржишта рада. Аналитичари подсећају да је највиши ниво сиромаштва забележен 1959. године, када је износио 22,4%, а да је након 1965. године најгоре било 1983. када је износио 15,2 одсто.

Стручњаци су рекли и да ће ниво незапосленсти бити између 15 и 16 одсто бар још две године, да ће се наставити раст сиромаштва међу онима који не раде пуно радно време, као и да ће међу становништвом старијим од 65 година, али и међу децом бити забележен нови рекордан број сиромашних.

У САД су на граници сиромаштва четворочлане породице са годишњим приходом од 22.314 долара , као и индивидуалци с примањима од 11.139 долара годишње.

seebiz.eu

Извор: „Маљ нет“

Advertisements

Posted on July 26, 2012, in САД. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: