Агрокор преузима новосадски Универеџпорт?

Најкрупнији хрватски капиталиста у чијем је поседу и трговински ланац Идеа, заинтересован је за преузимање Универеџпорт – а водећег трговинског ланца на подручју Војводине, пише “Актер” у новом броју.

Како овај недељник сазнаје, “Агрокор” је приступио озбиљном истраживању и анализирању “Универеџпорт” – а. Компанија Ивице Тодорића обавила је прве разговоре са руководством тог предузећа, приликом којих су открили намеру и заинтересованост за евентуалну куповину.

Како ће се та амбиција даље одвијати, остаје да се види. Према подацима из 2009. Године “Агрокор” је у српској трговини преко ланца “Идеа” имао око 8, 3% учешћа са 101 продавницом, а њихов број до данас је порастао на преко 160 објеката и 4. 500 запослених.

Према подацима Агенције за заштиту конкуренције, учешће је у 2011. Години износило око 15%. Када је реч о приходима, подаци АПР – а говоре да је у 2011.”Идеа” остварила реализацију од око 475 мил ЕУР.

С друге стране, учешће “Универеџпорт” – а на тржишту износи око 4% и та компанија је, након продаје “Маџи” – ја белгијском “Делхаизе” – у, остала највећи трговински ланац у домаћем власништву.

Преузимањем “Универеџпорт” – а удео “Агрокора” на домаћем тржишту значајно би се увећао и тиме би се та компанија приближила ланцу “Мерцатор”, чији удео тренутно износи око 22%.

Иначе, консолидовани приходи “Универеџпорт” – а су у 2011. Години износили око 16 милијарди динара. (Ецономy. Рс, 24. Јул 2012.)

Advertisements

Posted on July 26, 2012, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: