Сбербанка најављује долазак у Србију

Највећа руска банка Сбербанка од септембра би могла да дође у Србију и унесе нови банкарски капитал, рекао је заменик председника те банке Сергеј Горков.

Горков је у изјави за РТС подсетио да је ова банка купила филијале аустријске Фолкс банке, која послује и у Србији и рекао да су у току прорачуни око најефикаснијег начина кредитирања привреде и грађана.

“Не планирамо у скорије време куповину нове банке у Србији већ се опредељујемо за органски раст. Сада смо кренули у јавну кампању и већ у септембру ће кренути програм за Србију. Ако говоримо да је руских инвестиција у Србији недовољно онда кажемо да је то прошлост”, навео је Горков.

Заменик председника највеће руске пословне банке каже да се план ширења Сбербанке на нова финансијска тржишта приводи крају.

“Десетине експерата раде на томе и од септембра ће бити позната и оквирна инвестициона цифра. Не желим да говорим о њој унапред, јер је то ствар договора са сваким клијентом понаособ, али простора има у свим областима од пољопривреде и енергетике, до финансијског сектора и повољнијих кредита за становништво”, истакао је Горков.

Мађарска филијала Сбербанке планира да ове године издвоји 200 милиона евра за кредите намењене малим и средњим предузећима, пољопривреди и пројектима за енергетску ефикасност.

Део тог новца може доћи и у Србију, а из ове руске банке поручују да се ради прорачуни и да ће улазак руског капитала зависити пре свега од потреба клијената.

У Сбербанци истичу да ће они бити мост за привредну сарадњу између Србије на једној и Русије, Белорусије, Украјине и Казахстана на другој страни, најављују и да ће финансирати извоз из Србије на руско тржиште, а као своју референцу истичу и своју раширену банкарску мрежу.

“Ми смо купили мрежу Фолкс банке ван Аустрије и до краја године она ће променити назив у Сбербанку. Када купите неку банку преузимате и ризике и сада преиспитујемо и ризике, трошкове и приходе у разним земљама, а имамо представништва или банке у 21 земљи”, каже Горков. (Ецономy. Рс, 24. Јул 2012.)

Advertisements

Posted on July 26, 2012, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: