Deutsche Welle: Србија је на ивици банкрота

Аутор/извор: СЕЕбиз / Deutsche Welle
Датум објаве: 25. 07. 2012. – 14: 07: 00

БЕОГРАД – Пара у државном буџету за плате и пензије има само до августа. Стара влада је новој влади оставила рушевине у економији. Поставља се питање, шта ће од силних предизборних обећања, нова власт заиста моћи да уради.
Кандидат за министра финансија и економије Млађан Динкић најавио је да у српском буџету пара за исплату плата и пензија има само до августа. Влада ће због тога морати додатно да се задужује, а Динкић је такође навео да ће новац за те потребе можда морати да се обезбеди и из кредита за инвестиције. Планира се тако да се део руског кредита за железницу, који укупно износи 800 милиона долара, пребаци у буџет, као и да ће се захтевати да део средстава добијених од Међународног монетарног фонда (ММФ) такође оде за потребе буџета.

Стара влада је новој влади у економској сфери оставила уништене јавне финансије, мноштво непотребних институција, и гомилу лоших законских решења, истиче за ДЊ Александар Стевановић из Центра за слободно тржиште. Податак да пара у буџету за плате и пензије има само до августа показује да је у првом делу године трошено много више него што се реално могло, каже Стевановић.

„Дакле, ако би нова влада хтела да буде разумна, она би морала рећи да је Србија на корак од банкрота, да смо трошили више него што смо могли, и да нам може бити само још горе ако се настави овим путем. То значи да је једина опција за Србију да сви штедимо. Тачније, не сви, јер људи који раде у приватном сектору већ штеде одавно, већ људи који раде у државном сектору и имају примања од државе, да и они морају поделити судбину остатка друштва”.

Ситуација коју најављује Млађан Динкић, у којој би се новац за инвестиције, или новац од ММФ – а, преусмерио у буџет свакако није добро решење, упозорава Стевановић.

„То није добро решење, и ми се не можемо тако покривати, јер наредне године неће ништа боље да се деси. Србију само спашавају штедња, и реформе које би нас у неком року од 3 до 4 године извеле на зелену грану. Ја на основу изјаве да морамо још да се задужимо баш нешто нисам видео неку велику решеност да се иде у том правцу, и стога се бојим да неће бити довољно урађено на смањењу потрошње”.

Уколико се настави обмањивање јавности о стварном стању српске економије бојим се да ћемо завршити у грчкој трагедији пуног капацитета, каже за ДЊ Саша Ђоговић, из Института за тржишна истраживања, и додаје да је Србија практично већ у банкроту.

„Србија се, можемо рећи, без помоћи ММФ – а, сада већ налази у предфази тог банкрота. Јер, уколико ви заиста не можете да измирујете обавезе према свим буџетским корисницима без додатног задуживања, а имаћете све мање кредитора који ће вам излазити у сусрет, значи да полако улазите у фазу банкрота. И да бисте избегли да и формално уђете у фазу банкрота, потребна вам је подршка ММФ – а који би био гарант спровођења неке нове економске политике”.

Та нова политика подразумева замрзавање плата и пензија на одређени период, реформу јавног сектора, прочешљавање парафискалних намета, смањивање неселективних субвенција, као и неизбежно повећање ПДВ – а, истиче Ђоговић.

На прву лопту није добро да се новац намењен инвестицијама преусмерава у буџет, оцењује Ђоговић, али нова влада се суочава и са неким изнуђеним потезима.

„И то је оно што наравно није добро. Али, у изнудици је то повољније решење него да се сада по већој цени задужујете на финансијском тржишту. А када смо ми у питању наш кредитини рејтинг може да иде само надоле, а никако на неке повољније коте”.

Александар Стевановић сматра да стручни капацитети нису проблем нове владе, јер она увек може имати на располагању довољно стручњака који не морају да буду страначки ангажовани. Много важнија за економске реформе је политичка воља. А овако конципирана влада у којој су СПС, ПУПС и УРС тешко да ће бити превише спремна за реформе, каже Стевановић.

Advertisements

Posted on July 26, 2012, in Макроекономија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: