Јоргованка Табаковић нови гувернер Народне банке Србије?

Нова Влада ће, непосредно после избора, предложити измену Закона о НБС што ће послужити да на месту гувернера НБС дође потпредседница СНС Јоргованка Табаковић.

Ту информацију, како пише недељник НИН, потврдило је више независних извора, а међу њима и један од будућих министара.

Исти извори тврде да се измене Закона о НБС могу очекивати по хитном поступку већ за недељу – две. Циљ промена тог закона је, пише НИН, да се олакша процедура за смењивање гувернера, те ће бити укинуте неке одредбе однете јуна 2010. Године, којима је “ударен темељ независности” првог човека НБС.

Тада је утврђено да се гувернер бира на шест година, а смењивање је предвиђено само ако се петочлани Савет гувернера и Одбор за финансије Скупштине Србије сагласе да је гувернер “нестручно и несавесно обављао функцију и имао озбиљне пропусте у доношењу и извршавању одлука”.

Шошкић, пише НИН, има подршку већине од пет чланова Савета гувернера који чине Бошко Живковић, Милојко Арсић, Никола Мартиновић, Коста Јосифидис и Зорица Младеновић.

Шошкић одбија да се сам повуче, те је владајућа већина “соломонско решење” нашла у измени закона, после које ће председник Републике Томислав Николић моћи да Јоргованку Табаковић предложи Скупштини за новог гувернера.

“Заједно са Шошкићем биће, највероватније, смењена и два од четири вицегувернера – Мира Ерић – Јовић и Бојан Марковић, док ће Диана Драгутиновић и Ана Глигоријевић, по свему судећи, остати на својим функцијама”, наводи НИН.

Недељник подсећа да већ пуне две деценије ниједан од гувернера, најпре Народне банке Југославије, а потом Србије, није дочекао крај мандата.

У том периоду је кроз централну банку “продефиловало” је чак осам гувернера, тако да се сваки од њих у просеку на том месту задржао две и по године што је за три и по године краће од рока на који се, по Закону о НБС, гувернер бира. (Ецономy. Рс, 26. Јул 2012.)

Advertisements

Posted on July 26, 2012, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: