РФЗО пред колапсом

Извор: Вечерње новости

Београд – Неизмирене обавезе за доприносе достигле готово половину годишњег буџета Републичког фонда за здравствено осигурање. Фонду прети колапс, пишу “Новости”.

Послодавци у Србији Републичком фонду за здравствено осигурање за доприносе тренутно дугују чак милијарду евра. То је готово половина укупног годишњег буџета Фонда. Да је уплаћена, та сума би намирила годишње зараде свих 104. 500 запослених у здравству, или трошкове лекова на рецепт за – три године.

Откако је последњи пут, крајем прошле године, прављен пресек колико здравство Србије дугује добављачима за лекове, санитетски и други потрошни материјал, а колико потражује за неизмирене доприносе, дуг према здравству за доприносе повећан је за око 150 милиона евра. И, тренутно нико не види начин како да се он наплати.

Јер кад год овај проблем “исплива на површину“, реши се тако што се заостала дуговања “замрзну“, а послодавац обавеже да ће почети да сервисира текуће обавезе, чиме испуњава услов да његови запослени овере здравствене књижице. Тако је на крају прошле године, када су дуговања за доприносе била око 850 милиона евра, 750 послодаваца тражило да им се “опрости“ дуг.

“Нажалост, све више послодаваца крши закон, не уплаћују доприносе, при чему остварују ектра профит. Уколико не буде строге финансијске дисциплине и контроле наплате доприноса, прети нам опасност од урушавања читавог здравственог система. Доћи ћемо у ситуацију да сви имамо оверене здравствене књижице, које ће бити безвредни папири, јер неће бити средства за лечење”, каже за “Новости“ професор др Александар Вуксановић, директор Републичког фонда здравственог осигурања.

Буџет РФЗО за ову годину износи 205 милијарди динара, од чега ће половина “отићи“ за плате запослених у здравству, а по глави становника остаје једва 125 евра за лечење.

“Чињеница је и да је 2008. Године на здравствено осигурање по основу запослења био пријављен 2, 1 милион људи и за већину су послодавци плаћали здравствено осигурање. Сада је на основу радног односа здравствено осигурано 1, 6 милиона људи, а за велики број њих послодавци не уплаћују осигурање. То драматично утиче на приход РФЗО, који се финансира од доприноса које сви заједно уплатимо”, објашњава Вуксановић.

Само за лекове на рецепт дневни трошак достиже 100 милиона динара, јер се сваког дана, у просеку, изда по 200. 000 рецепата.

“Здравствена заштита у Србији свакако није на жељеном нивоу, али у односу на средства која се издвајају систем, којем сви можемо да нађемо хиљаду мана, ипак, функционише. Сваког дана се оперише десетине хиљада људи, да хиљаде њих сваки дан прима терапију у виду најскупљих лекова за које готово нико не би имао средстава да сам плати. У болницама дневно лежи и лечи се 30.000 људи. Сви знамо да те болнице нису најсавременије и нису нове, али се пацијенти, ипак, некако лече”, каже Вуксановић.

Advertisements

Posted on July 17, 2012, in РФЗО. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: