Слободна зона Пирот међу најбољима у свету

Слободна зона Пирот на листи 50 најбољих зона света налази се на 41. Месту, док укупно представља једну од најбољих ФДИ локација у целој Европи.

У Пироту је одржана конференција за медије на којој су представљени резултати рангирања светских слободних зона за ову и 2013. Годину. Рангирање је спровео ФДИ Интелиџенс, део Фајнајшал Тајмс Лтд, као највећи центар за оцењивање директних страних инвестиција у свету.

Резултате је, кроз анализу потенцијала инвестиционих локација са највећим погодностима за инвеституре, објавио ФДИ Магазин, образлажући податке пристигле из 600 слободних зона распоредјених у више од 100 земаља света. Оцењивање је спроведено на основу пет категорија – погодности пословања, изградјени објекти и инфраструктура, економичност и уштеде у пословању, транспортне везе и промоција зоне.

На листи најатрактивнијих места за инвестиције представљено је првих 50 локација у свету медју којима се налазе 23 зоне са подручја Уједињених Арапских Емирата, четири из Пољске, три из Летоније, две из Србије, по једна из Русије, Хрватске, Македоније и Енглеске, односно укупно 13 из Европе.

Директор Слободне зоне Пирот, др Драган Костић, рекао је да су пријатно изненадјени овим рангирањем и високим 41. Местом на листи најбољих зона у свету.”Слободну зону Пирот смо конципирали управо по угледу на све ове зоне у свету. Погодили смо оно што се ради у свету и то је до сада највећи успех Слободне зоне откако она постоји, доказ квалитета и стандарда које испуњавамо на светском нивоу. Ово признање ће бити наша референца за све будуће инвеститоре, а сада нам даје додатну снагу да идемо и даље правим путем” казао је Костић.

Он је додао да је извоз Слободне зоне Пирот у прошлој години био око 200 милиона евра, а промет 450 милиона евра. Руководилац маркетинга у Слободној зони Пирот Александар Симоновић је казао да у свету има 10. 000 зона на свим континентима, а 600 зона доставило је податке часопису ФДИ о својим могућностима и потенцијалима.”Све велике инвестиције у Србији данас су у слободним зонама”, рекао је Симоновић.

Корисници Слободне зоне Пирот која ради од 1996. Године ослободјени су многих дажбина попут неплаћања ПДВ – а, царине и бројних олакшица за изградњу погона. У режиму Слободне зоне Пирот послује стотинак домаћих и страних компанија које се баве трговином и девет производних фабрика.

Према речима Костића, највећа је фабрика ауто гума “Тигар Тајерс” француског “Мишелина”, затим Корпорација “Тигар” и неколико малих и средњих предузећа, у режиму Слобнодне зоне послује и Индустија одеће “Први мај” која је у процесу реструктурирања, а обухваћен је и индустријски парк.

Осим ПДВ – а и царине, корисници Слободне зоне Пирот су потпуно ослободјени плаћања надокнада за уредјење градског градјевинског земљишта, комуналних такси, добијања урбанистичких дозвола и сагласности, одобрења за градњу, као и накнада за прикључке на водоводну, топловодну и канализациону мрежу. Слободна зона Пирот се простире на 100 хектара комплетно инфраструктурно опремљеног земљишта, а према речима Костића размишља се о њеном проширењу и новој локацији која би се понудила инвеститиорима на Коридору 10.”Када будемо имали ауто пут који се гради и гас, мислим да ћемо бити једно од најатрактивнихијх места за улагања”, казао је Костић, додајући да многе компаније траже такозване браунфилд инвестиције, односно готове хале у којима би кренули са производњом. (Ецономy. Рс, 16. Јул 2012.)

Поставио: Ецономy. Рс. Пратите нас на Фацебооку и Тњиттеру, као и путем нашег мобилног сајта

Advertisements

Posted on July 17, 2012, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: