Нотари брину о даровима – Нотари стартују у септембру

Од кад буду стартовали, у септембру, нотари ће имати пуне руке посла, јер ће, осим овере различитих докумената и тестамената, убудуће оверавати и стотине уговора о поклону.

Мада ниједан домаћи суд не води статистику колико се оваквих уговора овери годишње, процене Адвокатске коморе Србије су да се само пред престоничким судовима дневно овери више од 100 различитих уговора, од чега бар десетак о поклону. Овим уговорима родитељи често остављају имовину деци, јер су тако ослобођени плаћања пореза.

Раније се, кажу у Комори, уговор масовније склапао јер су са сваким „поклоном“ прескакане обавезе плаћања држави. Тако су људи куповали куће, имања, аутомобиле, различите машине, и све то, уместо у купопродајне, завијали у форму уговора о поклону.
Последњих година пореза су, по закону, ослобођени само родитељи кад дарују имовину деци, док сви остали, морају да плате дажбине од 2, 5 одсто од процењене вредности имовине.

– Људи данас преко ових уговора више не покушавају да избегну порез, али се иза њих често крије прање новца – каже Драгољуб Ђорђевић, председник Адвокатске коморе Србије.

Осим што поклањају непокретности, дародавци често својој деци дају и сагласност за подизање објекта на њиховом плацу, што је услов да ови добију кредит.

– У случају спора, та сагласност третира се као поклон – објашњава бивши судија Драгољуб Лазаревић, аутор књиге „Уговор о поклону“.

Међутим, ова врста уговора може релативно лако да се раскине. По закону, опозива се због „грубе неблагодарности поклонопримца“ или осиромашења дародавца. „Неблагородан“ је онај ко прими поклон и покаже грубу незахвалност, па вређа, туче или чини друго кривично дело према дародавцу.

– У пракси се често дешава да стари људи склопе с неким уговор о поклону, па му дају имање да би их тај издржавао. Али ту обавезу не унесу у уговор. Кад дође до имања, нови власник престаје да брине о свом дародавцу, па овај мора да покрене спор и докаже да је доведен у заблуду јер је у ствари желео да склопи уговор о доживотном издржавању – каже Лазаревић.

Дешава се и да родитељи сву имовину и званично поклоне само једном детету, док друго остаје без нужног дела. Оно такође може да покрене спор и тражи материјалну надокнаду. Зато се уговор о поклону сматра најризичнијим начином остављања имовине, посебно у држави као што је Србија где су свађе, суђења, туче, па и убиства око наследства свакодневни.

Advertisements

Posted on July 17, 2012, in Законски прописи у најави. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: