Раде ли банке у Србији по закону?

Драгомир Јанковић из Европског економског института каже за Б92 да је Србија земља са највећим каматама не само у региону него и у Европи.

“Паранамети разна осигурања и други намети банака су сувише високи и сувише глођу привреду и грађане да се заиста поставља питање њиховог рада. Е сада, је друга ствар и друго питање да ли је то на закону засновано, а ни сам нисам сигуран колико банке законито узимају а колико због избегавања то јест изврдавања законских прописа“, навео је Јанковић.

Банкарски систем у Србији створио је Млађан Динкић, будући коалициони партнер у Влади Ивице Дачића, подсетио је за Б92 Драгомир Јанковић из Европскиг економског института у Бриселу, коментаришући изјаву Дачића да су банке највећи непријатељ у Србији.

Он је навео да у Србији ни привреда, ни грађани ни мандатар нису задовољни банкарским системом али да се са банкама може разговарати само о томе да ли оне поштују или не закон.

“Ако не поштују мандатар и влада имају начина да их натерају да то раде, ако пак нисте задовољни законом по којем банке раде ви ћете са већином у скупштини променити тај закон. И то је можда једини начин да се овај проблем реши“, рекао је Јанковић.

На питање да ли очекује реакције ЕУ на високе банкарске намете у Србији, Јанковић каже да они неће реаговати ни у једном сегменту осим у сегменту законитости јер не може ЕУ уређивати банкарски систем у Србији нити то жели.

Јанковић је навео да постоје одређени принципи на основу којих функциониште банкарски систем у ЕУ а на крају крајева саме земље ЕУ су јако помагале банкарски сектор и улагале у њега и банкарски сектор је темељ сваке државе и у том смислу се он мора помагати и подржавати. Али наравно и банкарски сектор мора поштовати стриктна правила и законе који у државама важе.

На питање да ли банке износе добит из Србије, како се то последњих дана приговара, и да ли се то дешава и у другим земљама у транзицији, Јанковић одговара да не можемо очекивати од страних банака да добит задржавају овде.

“На крају крајева банке располажу са сопственом добити, а с обзиром да ми овде имамо већину ћерки страних банака природно је да мајка банке тај профит траже и реинвестирају тамо где то њима највише одговара и где је њима најпрофитабилније. У том смислу мислим и да сама влада мора да ојача домаћи сектор а не да лови стране банке“, закључује Јанковић. (Ецономy. Рс, Б92 16. Јул 2012.)

Advertisements

Posted on July 17, 2012, in Банкарство. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: