Од 15. јула могућа ванредна ситуација

Од 15. до 21. јула очекује се прави топлотни удар са температурама од око 40 степени, због тога постоји могућност да се у појединим општинама и градовима у Србији од 15. јула прогласи ванредна ситуација, каже Предраг Марић, начелник сектора МУП за ванредне ситуације.

10. 07. 2012. Блиц, Вести

Крајем ове и почетком следеће недеље најављује се још топлији талас

У Београду ће кризни штаб данас одлучивати да ли ће бити проглашена ванредна ситуација

Ниједна локална самоуправа још није прогласила ванредну ситуацију због несносних врућина које у Србији трају већ десетак дана и грађанима стварају посебну нервозу. С обзиром на то да ће се врели талас наставити, могуће је да за пар дана поједине општине и градови прогласе ванредну ситуацију.

– За сада се још нису стекли услови да дође до тога, живот се колико-толико одвија нормално – каже за лист “Блиц” Предраг Марић. Он, међутим, наводи да су прогнозе метеоролога упозоравајуће.

– С обзиром на то да се крајем ове и почетком следеће недеље најављује још топлији талас, могуће је да ће се створити услови и за проглашење ванредне ситуације – каже Марић.

Сектор за ванредне ситуације МУП-а је спреман да реагује ако буде елементарних непогода изазваних врућинама, као што су пожари, или ако дође до нестанка воде, струје.

– У случају проглашења ванредне ситуације, препоруке Министарства за рад и социјалну политику које се односе првенствено на рад на отвореном, постале би наредбодавне – каже наш саговорник.

На тропским врућинама могуће је ограничење радног времена, посебно за раднике на отвореном простору

– Било би скраћено радно време, режим саобраћаја био би измењен, нарочито у великим градовима, где бетон и саобраћајне гужве доприносе да буде још топлије. Спремни смо да реагујемо и у случају шумских пожара. Пратимо стање на терену свакодневно и ако затреба осим наших летелица за гашење пожара, имамо и једну руску – каже Марић.

Др Милица Бошковић, специјалиста опште медицине саветује грађанима да се ових дана никако не излажу директно сунцу, да не излазе без преке потребе напоље од 11 до 18 сати, и да уносе што више течности и лагане хране у организам.

– Најављене температуре, али и ове тренутне, тропске, могу бити опасне, и довести до сунчанице или топлотног удара чији су симптоми мучнина, главобоља, висока температура, повраћање, дијареја – каже др Бошковић.

Састанак градског кризног штаба, на којем ће се разматрати тренутна ситуација у Београду, биће одржан данас. Након консултација чланова кризног штаба, командант ће донети одлуку да ли да се прогласи ванредно стање на нивоу града, каже Сања Вуксановић-Жугић, начелница Управе за ванредне ситуације града Београда.

Одлуку о томе да ли ће и у држави бити проглашена ванредна ситуација доноси Републички штаб, који одлуку прослеђује Влади, и након сагласности министара, она се примењује одмах.

 

Advertisements

Posted on July 11, 2012, in Дешавања. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: