Застој у Железари: Пад извоза и социјалне последице

11. 07. 2012. | Танјуг

Главне последице привремене обуставе производње у “Железари Смедерево” огледају се у паду извоза и у социјалној димензији, односно проблему очувања радних места и животног стандарда у том граду, изјавио је јуче сарадник Економског института Миладин Ковачевић.

Ковачевић је новинарима у Привредној комори Србије рекао да је “Железара Смедерево” била извозно оријентисана, па се та обустава производње највише “осећа” у извозу, који је значајно смањен.

“Као могући проблем видим социјалне импликације на запошљавање у граду Смедереву, јер знамо да је Смедерево било у великој мери ослоњено на “Железару”, али и друге гране, попут трговине, сектора услуга”, казао је Ковачевић.

Међутим, како “Железара” није у значајнијој мери учествовала у домаћем репродуктивном ланцу, не постоји опасност да се проблем са њеним застојем у раду одрази на функционисање преостале металске индустрије у Србији, али и других привредних грана, тврди он.
“Нисмо се толико реиндустријализовали да металски сектор буде снажан а да “Железара” обезбеђује тражњу на унутрашњем тржишту, тако да нема последица у том смислу, да у ланчаној реакцији произведе тешкоће у другим производњама и индустријама”, нагласио је Ковачевић.

Он је навео да сценарио који се догодио Смедереву, није могућ у неким другим градовима, јер “Железара” има свој посебан историјат, статус и позицију на тржишту.

Према његовим речима, било би добро да се пронађе стратешки партнер и да се “Железара” одржи или да држава својим инфраструктурним пројектима обезбеди део тражње за производе из “Железаре”.

– “Тешко је, наравно, доћи до тог тржишта, нарочито ако се посматра и технолошки аспекат”, оценио је Ковачевић.

Производња у “Железари Смедерево” биће привремено обустављена до 1. Септембра, након што је друга висока пећи стављана од 7. Јула на “тихи ход”. Разлог за то су берзанске цене и инпути производње јер су поруџбине сировина 25 одсто скупље него финални производ.”Железара Смедерево” је крајем јануара прешла у руке државе, пошто ју је Влада Србије откупила за један долар од америчке компаније “Ју – Ес стил”, која се повукла, јер је пословала са губицима.

Према најавама, представници државе тренутно разговарају са потенцијалним стратешким партнерима. Рок за пријаву на тендер за стратешког партнера “Железаре” продужен је до 10. Септембра.

Advertisements

Posted on July 11, 2012, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: