Немачка привреда зависи од висококвалификованих емиграната

Економија 11: 20 / 10. 7. 2012 (25 читања)

Криза евра се на више начина показује као добра за Немачку. Економска моћ Немачке привлачи висококвалификовану радну снагу из земаља које су у проблемима (Шпаније и Грчке) , без које би, кажу стручњаци, привреда најјаче економије Европе пропала. У протеклој деценији чак четвртина досељеника у Немачку имала је завршен факултет, од чега 12 одсто дипломе из математике, информатике, техничких и природних наука, што се посебно тражи на немачком тржишту рада.

Институт за немачку привреду (ИЊФ) из Келна је у својој новој студији објавио да немачка економија не би могла преживети, а камоли одлично пословати, без висококвалификованих стручњака који су пореклом из иностранства.

Број факултетски образованих усељеника у ову земљу од 2000. До 2009. Године порастао је за 11 посто, а међу њима су, објашњава директор ИЊФ – а Мицхаел Хетхер, нарочито добро квалификовани усељеници из јужноевропских држава, посебно из Грчке и Шпаније. Чак 46 одсто усељеника из ових држава има факултетску диплому.

Руководство владајуће Меркелине партије предлагало је већ да се циљано рекламира усељавање у Немачку, са геслом: “У државама на југу и истоку Европе има много одлично образованих младих људи који су незапослени, хајде да их ми запослимо”.

ИЊФ – ова студија открива и да високообразовани емигранти у све већој мери преузимају високе позиције у својим фирмама, па и у друштву. Они постају и професори, руководиоци сектора у фирмама, па и правници и лекари. Од укупног броја усељеника око 21 одсто њих је на тзв. Водећим позицијама, што је иста размера као и код домицилног становништва.

Хрватски медији бавили су се више овом темом и сазнали како доћи до радног места у Немачкој и које се професије траже.

Advertisements

Posted on July 10, 2012, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: