Паузирање Петрохемије и Железаре Смедерево

ХИП “Петрохемија” у Панчеву остала је без основне сировине за рад па је у ванредном застоју. Проблем је проузрокован застојем у Рафинерији, од које “Петрохемија” добија сирови бензин.

Почетак рада “Петрохемије” зависи од динамике и количине испоруке енергента из Рафинерије. Једино је сигурно да фабрика неће радити до 1. Августа.

Директор фабрике Саша Павлов каже да ће већ у септембру “Петрохемија” опет бити у проблему јер је тада је у Рафинерији планиран ремонт.

– Морам да нагласим да је овај неплански застој био у Рафинерији. На почетку године, када су прављени планови рада једне и друге фабрике, нисмо имали податке да ће Рафинерија у јулу да стаје, али вероватно да људи имају своју економску логику. Они су стали и стајаће сигурно до 20. Јула, а треба још дестак дана да се та основна сировина накупи у некој количини да би “Петрохемија” могла стартовати. Надам да ће “Петрохемија” тада кренути у инвестициони део, али можемо очекивати још један застој у септембру – изјавио је Саша Павлов, и нагласио да фирма финансијски није у могућности да сирови бензин увезе из иностранства.

 

Око 1. 300 радника “Железаре Смедерево” отићи ће током овог месеца на плаћено одсуство, док ће остали запослени бити ангажовани на пословима у челичани или ће користити годишње одморе, изјавио је председник Независног синдиката железаре Милета Гујаничић.

– Запослени који су у јулу остали на послу радиће у хладној ваљаоници, на производњи белих лимова у Шапцу, ремонтима и одржавању – објаснио је он, и подсетио да је од 7. Јула друга висока пећ у “Железари Смедерево” на тихом ходу.

У августу ће око половина од укупно 5. 500 радника радити, јер се очекује реализација неких комерцијалних послова, док ће остатак бити на плаћеном одсуству или годишњим одморима.

– Очекујемо да ће од 1. Септембра, како је договорено са представницима владине Радне групе, кренути производња у другој високој пећи “Железаре” – казао је Гујаничић.

Министар економије Небојша Ћирић обелоданио је да ће влада водити преговоре са потенцијалним стратешким партнерима за смедеревску железару, са циљем да се покрене производња са што нижим улазним трошковима производње.

Он је рекао да је циљ владе да се обезбеди континуитет производње и радна места, тако да није толико важно да ли ће “Железара” бити продата за један евро или један долар потенцијалном партнеру.

У “Железари Смедерево” привремено је обустављена производња, због високих цена сировина, јер су поруџбине сировина 25% скупље од финалног производа.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић оценио је да се проблем “Железаре” у Смедереву, осим на запослене у њој, може одразити на још око 15. 000 радника.

Он је рекао да фактички не постоји гаранција да ће “Железара” почети да ради, будући да је то најавила одлазећа владом, а о томе треба разговарати са новом.

– Није то питање само “Сартида”, већ комплетне металске индустрије и других грана индустрије које зависе од ње и одсликаће се на још око 15. 000 радника – истакао је Орбовић и додао да је евидентно да у “Железари” постоје велики проблеми и да у овом тренутку за њу нема купца, нити јасног програма.

Орбовић је навео да ће радници док “Железара” не почне рад користити годишње одморе, уколико их нису искористили или ће узимати 65% од плате, што, како је оценио, није довољно за живот.

 

Advertisements

Posted on July 10, 2012, in Делатности. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: