Николић обавестио патријарха: Србија губи Косово

Председник Србије обавестио патријарха – Шеф државе тражи заједничку стратегију парламентарних странака због јужне покрајине

Открио карте – Са патријархом сам разговарао о Косову, о којем је потребан државни консензус, поручио Николић само неколико сати након сусрета са Гордоном

10. 07. 2012 Пресс

Николић прво патријарху саопштио шта Америка захтева од Србије

Председник Србије Томислав Николић изјавио је јуче да Србија сваког дана губи Косово и Метохију, и да зато странке које су ушле у Скупштину треба да сачине заједничку стратегију.

– Ми сваког дана губимо Косово и Метохију, сви који су били на власти све то време су се трудили да нас убеде да то нису признали – рекао је Николић после разговора са патријархом СПЦ Иринејем, а само неколико сати након сусрета са Филипом Гордоном, помоћником државног секретара САД Хилари Клинтон.

Шта Америка тражи од Србије:
– да укине “паралелне” државне институције на северу Косова
– да прихвати да се “Косову” додели међународни позивни број
– да “косовска влада” отвори канцеларију у Београду, а Влада Србије своју канцеларију у Приштини
– да Србија одустане од енергетских ресурса на КиМ
– да се председник Србије Томислав Николић састане са тзв. председницом Косова Атифете Јахјагом, што би био и симболичан чин да Србија признаје “Косово као независну државу”

Државни консензус

Николић је казао да је тема састанка са патријархом било Косово, о којем је, како је истакао, потребан државни консензус.

– Да ми, који смо обезбедили барем пет процената да уђемо у парламент, израдимо заједничку стратегију и да је разрадимо до краја. Ко хоће – хоће, ко неће – неће. Ако постоји велика већина за то, онда бисмо смели да изађемо и пред грађане Србије – рекао је Николић.

– Не видим шта бих добио тиме да свој мандат проведем тако да набијем главу у песак као ној и да ми лав черупа и ноге и крила, па да кажем: „Нисам видео, ништа се не дешава” – додао је Николић.

Извори Пресса из дипломатских кругова тврде да амерички званичници од председника Србије и будуће владе очекују:
да укину “паралелне институције” на северу Косова, да се не противе увођењу међународног позивног броја за Косово, да се одрекну енергетских ресурса на КиМ, да “косовска” влада отвори канцеларију у Београду, а Влада Србије своју канцеларију у Приштини, као и да се Николић састане са “председницом Косова” Атифете Јахјагом, што би био и симболичан чин да Србија признаје “Косово као независну државу”.

 

Advertisements

Posted on July 10, 2012, in Косово. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: