Светски дужник број један није ни Грчка ни Шпанија, већ Сједињене Америчке Државе

Светски јавни дуг расте из минута у минут, а у тренутку када је текст писан износио је тачно 45.722.318.513.810 долара, али сваке секунде расте за неколико стотина милиона!

 Незамисливо велики фиктивни новац, који су државе потрошиле оптерећује сваког човека овог света са 6.525 долара, а да би се одплатио требало би радити осам месеци, а да се притом не потроши ниједан цент у друге сврхе, пише Тпортал.

Незамисливо велики фиктивни новац, који су државе потрошиле оптерећује сваког човека овог света са 6.525 долара, а да би се одплатио требало би радити осам месеци, а да се притом не потроши ниједан цент у друге сврхе, пише Тпортал.

Како расте глобални дуг погледајте овде: Сат глобалног дуга

Најзадуженије државе нису ни Грчка ни Поругал, ни у апсолутном ни у постотном износу. Зачудо, то су неке потпуно друге земље, које просечан грађанин никада не види на пописима проблематичних земаља. Сједињене Америчке Државе дужник су број један и дугују у овом тренутку незамисливих 11,91 хиљада милијарди долара. Дуг је премашио 75 посто БДП-а највеће светске економије, а сваки је од 371 милиона Американаца дужан је чим се роди 38 хиљада долара.

Одмах после САД-а је Јапан. Само Јапан и Америка одговорни су за половину светског дуга. Јапанци би требало да раде пуне две године без икаквих трошкова и још не би отплатили дуг, јер је он нарастао на 204 посто БДП-а. Сваки Јапанац дугује 87,6 хиљада долара.

Канада нема тако велик дуг, али је просечни Канађанин у већем шкрипцу него Американац. Он мора да отплати готово 40.000 долара дуга, који је створила његова држава и то у највећем делу у последњих 10 година, јер је тада дуг Канаде износио мање од половине.

Азијски див Сингапур дужан је до грла. У апсолутном износу реч је о само 230 милијарди долара, али на мало становника, дуг је скочио на 43 хиљаде долара.
За проблеме Исланда с јавним дугом већ се зна, али мало ко би се кладио на истинити податак да Норвежанин и Грк на леђима носе исти износ дуга који се креће око 38 тисућа долара.

Кина за разлику од САД-а нема проблема с дуговима државе. Велика Кина може бити мирна јер је власник дуга, а не дужник. Има само 1,2 билиона долара дуга, што на 1,3 милијарде Кинеза појединачно отпада око 980 долара. То могу да зараде у месец дана!

Ни Русија, као једна од светских економских велесила, нема пуно дуга. Спашавају је богати извори нафте и природног плина па њени становници не морају да страхују од ММФ-а. Дуг је мањи од 10 посто годишњег БДП-а и износи једва 177 милијарди долара, а сваки Рус дугује само 1.253 долара.

Либија има јавни дуг од само 3,2 посто БДП-а, а у 12 година смањивала је задужење поступно и упорно па сада дугује само 2,7 милијарди долара.

Мањи дуг од Либије има само Азербајџан, који бележи невероватну експанзију господарства у последњим годинама. Тајна успеха није било раздуживања, већ повећање БДП- а. С дугом од 1,1 милијарду долара, дуговали су готово 20 посто свог укупног годишњег остварења, да би након 12 година у текућој години двоструко већи дуг значио мало оптерећење, испод 300 долара, само 3,6 посто удела у БДП-у.

Advertisements

Posted on July 7, 2012, in Глобално. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: