НИС улаже милијарде евра у модернизацију

Нафтна индустрија Србије планира да у наредне три године у развој и модернизацију пословања уложи по 500 милиона евра годишње, а од 2015. По милијарду евра, изјавио је данас генерални директор НИС – а Кирил Кравченко.
Он је, на представљању Извештаја о одрживом развоју НИС – а за 2011. Годину, рекао да ће у наредне три године 30 одсто инвестиција бити усмерено у прераду, 30 одсто у производњу нафте и гаса, а 40 одсто у промет, а од 2015. 95 одсто инвестиција биће усмерено у производњу.

Кравченко је рекао да би у октобру требало да буде пуштена у рад модернизована Рафинерије нафте у Панчеву, а почетком 2013. Започеће модернизација рафинерије у Новом Саду.

Он је рекао да НИС планира да уложи значајна средства у отварање бензинских пумпи и земљама окружења – Бугарској, Румунији, Босни и Херцеговини.

Кравченко је додао да НИС своје пословање заснива на три принципа – економија, екологија и социјална одговорност, и да су за то усвојени стандарди који се и примењују.

Он је поновио да је план да до 2020. Године НИС производи пет милиона тона нафте и гаса, док је садашња производња 1, 7 милиона тона. Кравченко је навео и да је план да резерве нафте и гаса буду у 2020. Години 120 пута веће од текуће производње.

На питање новинара какве се цене нафтних деривата могу очекивати у наредном периоду, он је рекао да то зависи од кретања цене сирове нафте на светском тржишту и курса динара.

Извештај о одрживом развоју НИС – а за 2011. Годину оцењен је вишом оценом Б+, у односу на 2010. Што указује на значајан напредак који је остварила та компанија.

Директор ревизорске куће КПМГ Борис Милошевић рекао је да НИС може и да тежи највишој оцени А, и треба да послужи као пример осталим компанијама. (Ецономy. Рс, 4. Јул 2012.)

Advertisements

Posted on July 4, 2012, in Инвестиције. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: