Фатих Бирол: Ера јефтине нафте је иза нас

Аутор/извор: СЕЕбиз / Дојче Веле

БЕРЛИН – Свијет сваког дана потроши 90 милијуна барела нафте. Но јаз између све веће жеђи за овим извором енергије и могућности његова искориштавања, у сљедећем ће десетљећу бити један од највећих изазова.
“Вријеме јефтине нафте је завршено”, каже Фатих Бирол и зна о чему говори. Он је један од главних стручњака у Међународној агенцији за енергију (ИЕА) , и ову констатацију о нафти понавља свакоме, без обзира желе ли га чути или не. Возачима или корисницима лож уља на овакву се најаву јежи кожа. Но Бирол је сигуран у то јер потражња за нафтом стално расте.

“За двадесет година свијет ће требати 12 милијуна барела дневно више. Половицу тога ће требати Кина, остатак Индија.”

Један барел садржава 159 литара.

Но до када ће понуда моћи држати корак с потражњом? Не дуго, увјерен је њемачки стручњак за геологију и енергетику Њолфганг Блендингер. Он је радио за нафтне компаније, а сад предаје на једном Техничком Свеучилишту Цлаустхал: “И код издашних извора већ смо на силазној путањи.”

Највећа количина нафте потјече и даље из класичних и богатих нафтних поља с подручја између јужног Урала и Арапског полуотока. Тамо гдје бушилице отварају нове лако доступне изворе и чија се нафта једноставно прерађује. Но стручњаци рачунају да је код већине тих поља врхунац њихове искористивости већ пријеђен. Унаточ тому, министар за нафту Саудијске Арабије Али Ал – Наими најављује да је његова земља, у случају потребе, у могућности умјесто 9 милијуна барела експлоатирати 12 милијуна барела нафте дневно. Блендингер сматра да је то свјесно заваравање клијената.

“Тамо производе до крајњих граница. Постоје можда резерве појединих врста нафте, које не може прерадити ни једна рафинерија. Чињеница је у задњих десет година: они производе, једноставно речено, до крајњих граница.”

И агенција за енергију рачуна с тиме да ће сваке године из ових извора долазити по 3 посто мање нафте. Како онда може понуда свеједно расти? Наду су свијету задњих година свако мало давала извјешћа о новооткривеним изворима на Антарктику или у дубинама оцеана код бразилске обале. Но стручњаци на ова открића гледају разборито.

“То свијет може нафтом опскрбљивати тједан дана. То нису огромна налазишта. Мора се увијек добро пазити и анализирати чисте бројке: што је тамо точно откривено?”, упозорава Блендингер.

Пуно више нафте се крије у уљном пијеску и уљном шкриљавцу у Канади и САД – у. То се назива неконвенционалном нафтом. Но она се може искориштавати само уз велику потрошњу воде и енергије с озбиљним посљедицама по околиш. А нуди тек привремено рјешење.

“На почетку још можете ту и тамо покоји мањак компензирати овом неконвенционалном нафтом. Али кад кривуља једном оштро падне, онда ћете бити суочени с огромним проблемом, јер ви не можете експлоатацију канадског уљног пијеска само тако по вољи подићи с три милијуна барела дневно на шест, седам или осам милијуна барела”, каже Блендингер.

Нафта ипак неће нестати од данас до сутра, додаје он. Само ће бити све скупља.

“Морамо се у будућности тако прилагодити да на крај излазимо са све мање енергије.” Фатих Бирол из Агенције за енергију још је конкретнији: “Морамо промијенити наше навике кад се ради о нашој мобилности.”

Advertisements

Posted on July 3, 2012, in Глобално. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: