Проблем на северу биће решен- без насиља и подела

02.07.2012 16:41 Taнјуг

БЕЧ – Међународни цивилни представник Питер Фејт изразио је данас у Бечу уверење да ће проблем на северу Косова бити решен и то без насиља и без поделе.

Фејт је истакао да питање севера покрајине, такође, неће постати замрзнути конфликт.

На конференцији за новинаре, после седнице Међународне управљачке групе за Косово (ИСГ) на којој је одлучено о окончању надгледане независности, Фејт је изразио уверење да ће бити остварен напредак у решавању питања севера Косова – иако у том процесу међународни представник, како је рекао, “више нема улогу”.

Проблем севера биће решен на основу три начела – политичко решење без насиља, неће бити поделе, односно север остаје у саставу Косова, и неће завршити као замрзнути конфликт, истакао је Фејт.

Према његовим речима, окончање надгледане независности је веома битно и то питање “није смело бити таоц тактике хардлајнера са севера”.

“Срби који живе на Косову а који желе да се ангажују у институцијама се осећају сигурнинијм него они који су одабрали живот у изолацији. Надам се да ће то бити један почетак за српску заједницу и интеграцију у демократију Косова”, поручио је Фејт у вези мера које је влада Косова предузела на северу, као што је отварање административне канцеларије.

Када је реч о одлуци ИСГ, он је рекао да је мандат ИЦО почео и завршио се у Бечу.

ИСГ је, како је указао, размотрио данас предлог за окончање међународног надзора независности Косова, и дао зелено светло влади и парламенту Косова да усвоји измене закона у складу са Ахтисаријевим планом, што је припрема коначног састанка који ће бити одржан у септембру у Приштини.

“Заједно са премијером Хашимом Тачијем успели смо да окончамо мандат ИЦО и завршимо нагледану независност у релативно кратком периоду од четири и по године. То је било могуће јер је у суштини Ахтисаријев план примењен”, објаснио је Фејт.

Међународна заједница, како је навео, помогла је влади Косова у успостављању институција, законодавног оквира, дефинишући Косово као модерну, мултиетничку, европску демократију са посебним гаранцијама за мањинске заједнице.

Помогли смо успостављању нових општина са српском већином, децентрализованом влашћу, према европском узору, додао је Фејт додајући да је успостављен и солидан законодавни оквир за заштиту културног и верског наслеђа, најпре за Српску православну цркву.

“Пуно остаје да се уради, али направљен је значајан напредак. Мислим ту пре свега на север Косова. Успостављена је администативан канцеларија, и тамо ће људи ускоро гласати и успоставити општинску власт. Људи тамо траже све више услуге од косовске владе, што је знак растућег ангажовања”, нагалсио је он.

Када је реч о периоду после затварања ИЦО према његовим речима представници међународних органиазција, експерти које ће бити дати “пријатељи Косова” наставиће да раде у Уставном суду, у агенцијама, и међународна заједница ће наставити да саветује владу и институције.

Кфор ће наставити, према његовим речима, да обезебђује сигурно окружење за грађане, а Еулекс ће наставити да саветује полицију у судове на Косову, док ће ОЕБС и специјализоване агенције УН такође подржати косовско друштво.

Тачи: Ускоро план за Србе са севера

02.07.2012 16:32 Танјуг

БЕЧ – Косовски премијер Хашим Тачи најавио је данас да ће у “скоријој будућности” влада у Приштини представити, како је рекао, “веома великодушан” план за укључење Срба са севера у косовске институције.

Тачи је истакао да је уверен да ће Срби са севера бити интегрисани у косовске институције. На конференцији за новинаре у Бечу – поводом састанка Међународне управљачке групе за Косово (ИСГ), која је донела одлуку о окончању надзиране независности – Тачи је рекао да ће “интерни дијалог косовских институција и Срба на северу бити настављен”.

“Они су грађани Косова. Ми ћемо наставити са јачањем владавине права и успостављањем нових општина, како би се на северу успоставили услови за одржавање фер и слободних избора, и грађани имали прилику да слободно бирају своје лидере”, додао је Тачи. Он је истакао да ће разговарати и сарађивати са сваким српским лидером који буде изабран на северу, а који буде поштовао институције Косова.

По Тачијевим речима, косовска влада ће подржати конкретне пројекте у области инфраструктуре којима је циљ побољшање живота грађана, а радиће на поспешивању слободе кретања, унапређењу социјалних и економских услова.
“Бићемо проактивни, динамични и директни у дијалогу са Србима на северу. Већина Срба на Косову је добро интегрисана у косовске институције, како на државмном, тако и локалном нивоу. Имамо одличну сарадњу, тако да верујем да ће се то догодити и са Србима на северу”, поручио је он.

Тачи је поновио да су косовска влада и он лично на услузи свим грађанима Косова. Када је реч о одлуци ИСГ, он је оценио да се ради о историјској одлуци за Косово, која показује “колики пут је Косово прешло као нација ка слободи и независности”. Ово је, према његовим речима, ново поглавље, нова ера која је почела данас.

Тачи је подсетио да је Косово данас признато од 91 државе света и позвао све оне које то до сада нису учиниле да то ураде. Окончање надзиране независности биће, како је додао, пропраћено потребним изменама Устава.

Када је реч о Еулексу, он је рекао, да ће влада у Приштини учинити све да пружи оквире за наставак мандата до јуна 2014.године.

Advertisements

Posted on July 3, 2012, in Косово. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: