Лагард: За спас евра имамо мање од три месеца

13. 06. 2012 9: 23 Лондон

Акције за спас евра морају се спровести за мање од три месеца, рекла је Кристин Лагард, председница Међународног монетарног фонда. Према њеним речима фокус еврокризе сада је усмерен на Италију.

Аустријска министарка финансија Марија Фектер такође је изразила сумње да би следећа на списку за спашавање могла бити Италија због високих трошкова позајмљјивања. Према њеним речима спасилачки фондови еврозоне, већ преоптерећени пружањем помоћи Грчкој, Португалу, Ирској и Шпанији, могли би бити недовољни да избаве Италију. Свој коментар је донекле ублажила додајући да нема назнака да Италија планира да се пријави за помоћ.

Што се тиче изласка Грчке из еврозоне, Лагард је одбила да коментарише коначан исход, рекла је само да ће таква одлука бити резултат политичке одлучности и жеље, а резултат ће се знати 17 јуна.

Барак Обама је поводом тешке економске кризе у Европи, рекао како штедња, у комбинацији са растом незапослености, Европској унији може да отежа испуњење постављених дугорочних циљева.

Лагард, са друге стране, каже да “фискални дефицит треба да се постепено смањује. Не мора нужно да се овако стеже каиш, али смањивање дефицита мора бити постојано”.

Пре неколико дана милијардер Џорџ Сорош, такође је дао рок од три месеца за спас еврозоне.

*извор: њњњ. Сеебиз. Еу

Advertisements

Posted on June 13, 2012, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: