Баросо за банкарску унију

Економија 10: 39 / 12. 6. 2012 (52 читања)

Председник Европске комисије Хосе Мануел Баросо предлаже да свих 27 земаља чланица ЕУ ставе своје највеће банке под контролу јединственог супервизора.

“Државе унутар ЕУ морају да предузму велики корак ка већој интеграцији и формирању банкарске уније, а сада је погодан тренутак за то јер постоји много већа свест о значају уједињавања, поготово у еврозони”, нагласио је Баросо у најновијем интервјуу за “Финанциал Тимес”. План за стварање банкарске уније обухвата обједињавање депозита на нивоу читаве ЕУ и креирање заштитиних фондова који би уливали додатну сигурност за безбедно функционисање финансијских институција. Уколико састав еврозоне остане непромењен, до формирања банкарске уније могло би да дође већ почетком 2013. Године.

Међутим, међу противницима овакве идеје налази се и британски министар финансија Џорџ Озборн, који инсистира да Велика Британија не буде део оваквог интегрисања, да не би њени порески обвезници морали да плаћају за рекапитализовање банака еврозоне, али и да банке са острва не би потпале под надзор јединственог супервизора. Британски премијер Камерон је недавно затражио гаранције од Бароса да евентуално ставрање банкарске уније неће негативно утицати на деловање јединственог ЕУ тржишта.

Advertisements

Posted on June 12, 2012, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: