Сорош за спас еурозоне дао три месеца

03. 06. 2012 18: 53 Лондон

Амерички милијардер Џорџ Сорош поручио је да су остала још само три месеца за спас еврозоне, упозоривши да би ЕУ  “могла да експлодира” због кризе у еврозони.

Сорош је рекао да ће после истека три месеца, тржишта наставити да траже више, али да владе неће моћи да одговоре на те захтеве.”Европска унија је као мехур, али не финансијски већ политички, који би могао да експлодира као последица кризе у еврозони, казао је Сорош у суботу на Фестивалу економије у Тренту.

“Када се гледа ретроспективно, јасно је да је главни извор проблема чињеница што су чланице еврозоне предале Европској централној комисији права на договорни новац, нису схватиле шта то значи, као што то нису схватиле ни европске власти, рекао је Сорош. Сорош тврди да је еврозони потребна европска схема за осигурање депозита, као и директно финансирање од стране Европског механизма за стабилност за банке. Сорош верује да ће на крају Немачка учинити све како би сачувала еврозону и то због ризика од огромних губитака које би имале немачке банке у случају њене пропасти, објављено је на сајту Сеебиз. Нет.

У анализи Клајда Престовица, председника Економског стратешког института, и бившег председника Цредит цомерциал де Франце Џона Прута, пре два дана наводи се да је једноставно решење да уместо да избаце Грчку, Немачка би требало добровољно да се повуче из зоне евра и врати своју марку. Одлазећи председник Светске Банке Роберт Зелик упозорио је да “предузму мере предострожности” због огромне размере опасности која им прети од ширења кризе уколико Грчка напусти заједничку европску валуту, док су се чланови чувене Билдеберг групе сложили да је излазак из кризе могућ – без обзира на о (п) станак појединих чланица, Грчке или Шпаније.

*извор: Танјуг, Бизлифе

Advertisements

Posted on June 3, 2012, in Европска унија. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: