The Economist: Билдерберг група најављује договор око еурообвезница

The Economist: Билдерберг група најављује договор око еурообвезница
Аутор/извор: СЕЕбиз / Тхе Ецономист / Политика
Датум објаве: 02. 06. 2012. – 09: 49: 00
Задња измјена: 02. 06. 2012. – 12: 51: 46

ЛОНДОН – Еуропска економска криза била је главна тема разговора јубиларне, шездесете конференције Билдерберг групе, извијестили су свјетски медији.
Билдерберг група је, иначе, неформална организација најутјецајнијих политичара, економиста, знанственика и медијских магната западног свијета.

Значај рјешавања „еуропског проблема” објашњавају чињеницом да је криза економије Старог континента бацила у сјену тему која се намеће у четворогодишњем циклусу – избор сљедећег предсједника Сједињених Америчких Држава.

Учесници тродневног састанка у предграђу Њасхингтона Цхантилљ сложили су се да је излазак из кризе могућ – без обзира на о (п) станак појединих чланица, Грчке или Шпањолске, извијестио је британски Гуардиан позивајући се на „тајног” извјештача, судионика конференције. Гуардиан тврди да је наглашена неопходност напредовања интеграцијских процеса – уз нова, парцијална одрицања од националних (економско – политичких) суверенитета чланица.

Британски дневник добио је подршку од тједника Тхе Ецономист који се сматра светским гласилом присташа манчестерске школе класичног либерализма. Описујући еурозону као највећи пројект Билдерберг групе од оснивања, лист истиче да су „бестидно технократски” савјети еуропским челницима били неопходни.

“Билдерберг група познаје формулу спаса”, констатирао је тједник да би се, у једном даху, позвао на изјаву талијанског премијера Марија Монтија, “Еуропа би се убрзо могла нагодити око увођења (спасоносних) еурообвезница”.

Премијер Италије није споменуо могућност нагодбе око еурообвезница као шеф владе државе која је погођена кризом – већ као члан управног одбора Билдерберг групе, што даје други значај његовом оптимизму.

Уочи конференције Билдерберг групе, огласио се некадашњи шеф њемачког Савеза индустријалаца (БДИ) Ханс Олаф Хенкел, један од најутјецајнијих чланова Билдерберг групе. Најављујући кандидатуру на изборима за Бундестаг 2013. Године, Хенкел је истакао да се залаже за антиеуро смјер. Тиме је, међутим, долио уље на ватру присташа одржавања референдума чији повод није преиспитивање њемачког опредјељења, већ потврда досадашње политике. Већинско „да” био би сигнал влади у Берлину, али и владама у Еуропи да даљој унитаризацији ЕУ нема алтернативе.

Покретање расправа о референдуму, истичу аналитичари, био би налог „тврдом језгру” Ангеле Меркел да мора бити спремна на уступке у економској политици, не би ли потакнула еуропске интеграције.

Advertisements

Posted on June 2, 2012, in Европска унија and tagged , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: