Промене Закона о раду – одмах после формирања Владе

Данас је у Унији послодаваца Србије одржан састанак водећих привредних организација, које окупљају домаће и стране компаније и менаджере у Србији, поводом неопходних промена Закона о раду које се одлажу већ 8 месеци.

Састанку су присуствовали директори/заменици Бусинесс Енаблинг Пројецт (УСАИД БЕП) , Америчке привредне коморе, Савета страних инвеститора, Српске асоцијације менаджера, НАЛЕД, Привредне коморе Србије и Уније послодаваца Србије.

На састанку челни људи наведених организација истакли су да је одлагање промена Закона о раду којима се рад на одређено време продужава са једне на три године и отпремнине технолошких вишкова исплаћују само за године радног стажа проведене код послодавца, значајно је увећало трошкове пословања утицало на даљи пад запослености у РС.

Садашња регулатива, наслеђена из периода социјализма не одговара реалним потребама тржишне привреде и у значајној мери дискриминише особе са 20 и више година радног стажа (лица са више од 45 год. Живота) , јер тера послодавце да запошљавају лица којима би у случају појаве технолошких вишака исплаћивали ниже отпремнине.

С обзиром да су услови пословања у Србији отежани због великог броја оптерећења привреде, све већег пада промета и куповне моћи грађана, као и због нагомиланих дугова и кризе потраживања, ове промене су хитно неопходне како би се смањили трошкови пословања и створили услови за отварање нових радних места.

На састанку је договорено да наведене организације формирају заједнички тим који ће одмах по формирању нове Владе настојати да убеди политичке чиниоце да су ове промене у општем интересу, а посебно у интересу развијања привреде и смањења незапослености. Заједнички тим ће имати задатак да затражи пријем код нових министара рада и економије, новог председника Владе РС и председника Републике. Чланови тима ће покушати да и у директном разговору са представницима синдиката и у стручној и широј јавности представе дугорочне ефекте ових промена. (Ецономy. Рс, 9. Мај 2012.)

Advertisements

Posted on May 9, 2012, in Законски прописи у најави, Рад. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: